Gulasz węgierski z bográcsa
#21
Mamy kolejną nową potrawę: pacalleves czyli flaki po węgiersku 

Zmieszany  wpisz w szukajce >>> pacalleves - wujek google przetłumaczy
Odpowiedz
#22
Drodzy Panowie, jeśli napisałam coś źle, to proszę o poprawkę, a nie enigmatyczne komentarze, które niczego mi nie wyjaśniają. Serio.

Co do wujka Google to cieszy się znakomitym zdrowiem, ale teraz nie pytam jego o przepis, tylko osoby na forum tematycznym, które - mam nadzieję - mają od wujka nierzadko lepszą wiedzę i doświadczenie.
Odpowiedz
#23
@valka
przepis od sasiadki margarety z komentarzem mojej zony
2x gotujesz flaczki, raz w wodzie, odlewasz, drugi raz w rosole warzywnym
jak uznasz ze sa miekkie dodajesz papryke krojone w kostke w proporcji 5 slodkich jedna ostra
mama margarety dawala starte ugotowane marchewke (nieduzo) ale margareta tego nie robi
przyprawiasz sola i pieprzem, wedzona tarta papryka, wciskasz czosnek, lyzka octu winnego
nakoncu dodajesz zoltka ze smietana (wg zony 'zatrzepujesz' co by to nie mialo znaczyc)
zoltka ze smietana trzeba zahartowac przed wlaniem do zupy
jak zgestnieje podajesz
u nas (alsoors, csopak) na talerz z zupa kladzie sie kleks smietany posypany ostra papryka

koment zony: najwieksze roznice to praktycznie brak warzyw poza papryka i brak majeranku
na wegrzech nie zawsze flaki sa dobrze oczyszczone wiec trzeba gotowac dluzej i pierwsza wode odlac
do rosolu czasem dodawana jest kostka gulaszowa knora tutaj bardzo popularna
zupa ma zdecydowany smak i wiekszosc ma z tym problem, nasze corki jej nie tkna
tyle od zony
pozdrawiam

tapatalk
brak polskich liter
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Węgierski deser fvg 28 26,545 12-01-2019, 17:24
Ostatni post: Valka
  Węgierski kociołek (bogrács) fvg 18 18,775 27-10-2013, 21:23
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości