Jak się uczyć samemu języka - który właśnie jest narzędziem komunikacji między, przynajmniej dwojgiem ludzi? Nie łatwo odpowiedzieć na to pytanie. Opowiem jak było u mnie. Jak się dowiedziałem, że dostałem się na studia w Polsce (jako Węgier), poleciałem do księgarni kupić książkę nauki języka polskiego. Sama książka bez dodatkowej pomocy. Po dwóch miesiącach jak w Łodzi usłyszałem pierwsze w moim życiu słowa po polsku, doszedłem do wniosku, że jak najszybciej muszę zapomnieć wszytko czego się nauczyłem - nie było to łatwe.
Przez dwa miesiące dzien po dniu tylko powtarzaliśmy po nauczycielce bez żadnego pisania. Do dobrego akcentu potrzeba minimalny słuch muzyczny - bardzo ważny. Jeśli ktoś na początku zaniedba brzmienie, muzykę języka, później może mówić doskonale, ale zawsze będzie można wyczuwać obcy akcent. Więc z mojego doświadczenia pierwszy to wymowa, akcent, muzyka brzmienie języka, słowa i wyrazy, zdania dopiero pisanie i gramatyka. Tak jak się uczymy języka ojczystego. Jeśli ktoś chcę korzystać z płatnych usług lekcji języka węgierskiego to polecam ten link
http://www.lingvico.hu/centrum/magyar/ gdzie lekcje odbywają się online. (tak jak czytałem....)
Przepraszam, nie chciałem nikogo zniechęcać do nauki języka węgierskiego, ale pomoc napewno się przyda i również trzymam kciuki i wolnych chwilach chętnie pomogę.