06-01-2016, 23:18
(31-12-2015, 1:25)TBela napisał(a):(30-12-2015, 20:02)Wojtas81 napisał(a): (...) Mamy ruskie pierogi, fasolę po bretońsku, chłodnik litewski itd. :-)Proszę tylko pamiętać, że za czasów wiecznej i wieczystej przyjaźni te właśnie pierogi w Legnicy nazywały się legnickie, nie ruskie. A fasolka lepsza jest po brytyjsku niż bretońsku. Smacznego!
podobnie i Węgrzy mają...
- Francuskie kremówki (franciakrémes) ciasto nadziewane kremem jest robione według włoskiego przepisu. Inna odmiana tej słodkości jest nadziewana słodką pianką śmietankową z polewą karmelową i też jest francuską kremówką... tylko że tą odmianę ciasta storzył segedyński cukiernik (szegedi cukrász) w XIX wieku. Przez spory kawałek czasu to ciasto nazywane było też "tortem segedyńskim", czyli ... szegedinertorte.
- W Europie znanym jest "szegediner gulasch" ... gulasz segedyński. Na Węgrzech to danie nazywa się "székelygulyás" ... gulasz seklerski. Ta potrawa nie ma nic wspólnego z miastem Szeged (Segedyn) leżącym nad Cisą), nie ma też nic wspólnego z Seklerami. Nazwa tej potrawy powiązana jest z nazwiskiem Székely József.
- Hitler-szalonna (słonina Hitlera) to twarda marmolada
- Kádár-kolbász (kiełbasa Kádára) to pałka milicyjna
- lábatlan tyúk (kura bez nogi) to serowe słodycze
- zsíros kakas (tłusty kogut) to popcorn na miodzie.