Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
cóż, chciałem doprecyzowac swoją wiedze (bądź niewiedze) w temacie tego sygnalizatora od kogoś kto ma dostęp do węgierskiej ustawy no i praktyki drogowej
co do polskich znaków to chyba precyzuje je ich lista w rozporzadzeniu ministra infrastruktury i spraw wew. a tam nie ma mowy o warukowym sygnalizatorze na wprost, a jest mowa o skrzecaniu na skrzyżowaniu we wskazanym kierunku na strzałce, więc chyba na wprost nie można
co do skrzyżowania w USA to może to takie było :http://www.youtube.com/watch?v=7OmlY7nbWGU
Liczba postów: 276
Liczba wątków: 2
Reputacja:
28
Tak, to było takie skrzyżowanie i mniej więcej podobnych nawet rozmiarów - tyle, ze poza miastem.
Co do sygnalizatora warunkowej jazdy na wprost oraz innych rzeczy czy działań, nie wymienionych enumeratywnie przez przepisy prawa powtarzam po raz wtóry i ostatni: nullum crimen sine lege /w wolnym tłumaczeniu: co nie jest zabronione - jest dopuszczalne/. Brak normy zabraniającej jest synonimem dopuszczalności a prawomocne stanowisko może w takich sprawach zająć jedynie niezawisły sąd i najczęściej post factum. Tyle tytułem wykładni... milknę.
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 1
Reputacja:
37
Nawet jeśli w Polsce nie jest wprost zakazane to ja jeszcze liczę na zdrowy rozsądek zarządców dróg. Polak nawet na czerwonym i bez strzałek kierunkowych potrafi sobie wytłumaczyc, że wolno "bo nic nie jedzie" a dopuścić jeszcze w tym kraju warunkową jazdę na wprost ? Bedzie gorzej niż na przytoczonej w innym wątku Ukrainie. (Nie ubliżając mimo wszystko pięknej Ukrainie)
Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
Jeśli w dowodzie rejestracyjnym są podwójne dane, wystarczy aby jedna osoba tam figurująca była w aucie... w razie kontroli.
Prawie przez rok czasu (z przerwmi) kajtałem auto innego właściciela na Węgrzech, jeden raz byłem kontrolowany - poproszono a dowód rejestracyjny, prawo jazdy, ubezpieczanie pojazdu i... pełnomocnictwo, ...dobrze że było poświadczone przez notariusza.