17-11-2015, 9:48
Skoro było już dziś o szlachtowaniu ... propozycja na dziś "Hymn do kaszanki"
Węgierska nutka na dziś
|
17-11-2015, 9:48
Skoro było już dziś o szlachtowaniu ... propozycja na dziś "Hymn do kaszanki"
19-11-2015, 7:32
Mojej kochanej Elżuni, w dniu jej imienin ... ... dedykuję
Przyłączamy się do życzeń
23-11-2015, 17:08
Demjén Ferenc - Légy hű örökre ... Bądź wierny na zawsze
25-11-2015, 9:04
Kristóf Katalin - Szeretem őt ... Kocham go (ją)
27-11-2015, 10:04
Piątek, Sobota, Niedziela ... Péntek, Szombat, Vasárnap
Kiöntött a Tisza, elhagyott az Ica, jaj Istenem mit csináljak. Véget ért a meló, utamban egy csehó, jaj de szépen muzsikálnak. Itt van a péntek, a szombat, a vasárnap, ilyenkor a jó emberek piálnak. Reggelig mulatok, száz nótát huzatok, s fizetek a cigánynak... Cisa wylała, Ilona mnie zostawiła, Boż co mam robić. Praca dobiegła końca, po drodze karczma i pięknie grają. Mamy piątek, sobotę, niedzielę, a dobrzy ludzie wówczas popijają. Bawić się będę do rana, zapłacę Cyganom niech sto melodii grają. "Doktor powiedział, że tylko kieliszeczek na dzień ... tyle wystarczy dla zdrowia"
29-11-2015, 15:53
Dzisiejszą nutkę dedykuję osobom znającym Węgry i szczególnie polecam Forumowiczom obeznanym z j.węgierskim
Település dal ... Piosenka z nazwami miejscowości (szójáték - gra słówek)
02-12-2015, 14:26
03-12-2015, 8:26
Węgierski zespół rokowy"Omega" 3 lata temu świętował "złoty jubileusz" ... rok temu wystąpił w Lublinie .
13 krążek (Babylon) zespołu Omega ukazał się w 1987 roku, pierwszy utwór na nim nosi tytuł "Babylon". Od momentu ukazania się płyty (LP) minęło już tyle lat i cięgle odkrywam aktualność treści jej utworów... ...proponuję posłuchać tej nutki i zastanowić się nad jej treścią ... znaną jest z histori legenda Babilonu. Gyere le, Isten, mondd, mit akarsz - Zstąp na dół Boże, powiedz co chcesz Már ezer éve folyik a harc - Już od tysiąca lat trwa walka Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje Megfestett arcod nekem örül - Twe lico namalowane mnie uszczęśliwia Mögötte semmi, fekete űr - Za nim jest pustka, czarna otchłań Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje Eljön a másnap - Przyjdzie jutro Nem lesz több társad - Już nie będzie przyjaciół A műved elkészült - Twe dzieło gotowe Mosolyod torzít, feszít a kín - Skrzywiony twój uśmiech, bólem przesiąknięty Nem marad senkid, ledől a híd - Nikt ci nie pozostał, most się burzy Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje Sunyi a csend, ma sokat ígér - Podstępna cisza, dziś wiele obiecuje Holnap már ordít valakiért - Jutro zaś po kimś lamentuje Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje Ne mutass másra - Nie wskazuj na innego Ha te vagy a gyáva - Jeśli jesteś tchórzem A műved elkészült - Twe dzieło gotowe Eljön a másnap - Przyjdzie jutro Nem lesz több társad - Już nie będzie przyjaciół Ne mutass másra - Nie wskazuj na innego Ha te vagy a gyáva - Jeśli jesteś tchórzem A műved elkészült - Twe dzieło gotowe Ha nem lesz ember, harcol a gép - Gdy zabraknie człowieka, walczą maszyny Egymással szemben buta igék - Naprzeciw siebie głupie komentarze Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje Gyere le, Isten, ideje már - Zstąp na dół Boże, najwyższy czas Félek, ha késel, Babylon áll - Boję się, że się spóźnisz, Babilon stoi Mire vársz, új Babylon épül - Na co czekasz, nowy Babilon się buduje
05-12-2015, 4:24
Drodzy użytkownicy! Kto mi przetłumaczy tekst Egeszeru ez, śpiewanej przez Koncz Zsuzsę? Bardzo mi zależy, może pokuszę się o przekład.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|