Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Reputacja:
5
Witam z tego co tu przeczytałem to najlepiej wypłacać pieniadze w bankomatach i płacic kartą ? ja mam konto w mbanku i bgż jest jakas różnica w jakim bankomacie wypłacać czy bez różnicy ?
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Posiadam konto w mBanku. Z tego co na szybko przeliczyłem to wybierając kasę z bankomatu i jeśli bank pobierze prowizję 3% (min. 9 zł) to może wyjść lepiej lub podobnie jeśli kupi się forinty w Polsce w kantorze. Więc nie ma większego sensu kupować setki tysięcy forintów w Polsce, nosić je cały czas, martwić się o kradzież czy zgubienie. Skoro na Węgrzech w każdym mieście jest bankomat na rogu.
Reputacja:
5
OK dzieki za info za pare dni wyjazd wróce to wszystko opisze . Pozdrawiam
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Reputacja:
2
Nie bardzo rozumiem o jakiej prowizji mówicie. W Banku Pekao SA przy wypłacie kasy w bankomacie Unicredito nie ma żadnej prowizji, chyba, że używacie niewłaściwej karty (kredytówek lub kart charge) korzystam od lat z wypłat z bankomatów Unicredito na Węgrzech, w Chorwacji(Zagrebacka Banka), kurs jest korzystniejszy od kantorowego w zależności od terminów realizacji o ok 7 w porywach nawet 10 %.
Pozdrawiam forumowiczów.
Liczba postów: 6,274
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,569
Nie lubie pomyłek, a te sporo kosztują. Tam gdzie można kartą płacić, płacimy. Jeśli tylko przyjmują gotówkę, to i na to trzeba się przygotować. Karty płatnicze... kartami - ale na "uboczu" nie zawsze jest możliwość korzystania z nich.
Dwa lata temu tankowałem w małej miejscowości Sačurov (Szacsúr) na Słowacji. Po tankowaniu zapytałem o możliwość zapłaty i odpowieź... zaraz zamykam, tylko gotówka, więc zapłaciłem. Kłopoty miał młody człowiek, tankujący po mnie Polak, gdyż gotówki nie miał. Pożczyłem mu 50 euro, był wdzięczny... bo gdzie można w tej okolicy wyłuskać gotówkę z bankomatu? Był zaskoczony zaistniałą sytuacją, miał szczęście że trafił na mnie.
Reputacja:
5
Ja mam w mbanku wykupine chyba za 2 lub 5zl za miesiac opcje ze w kraju i zagranica we wszystkich bankomatach wybierasz zadarmo ,tylko za granica doliczaja 3% za przeliczenie waluty ,poczatkiem lipca na wegrze wybierałem z bankomatu i wmoim przypadku gdzie w Nowym Saczu 100 f. kosztowalo około 1.59 a na wegrze cały koszt był 1.55 mi sie opłacało także płacąc karta ,dletego juz niemam zamiaru zabierac ze soba wiekszj gotówki