Wina węgierskie
(24-01-2019, 13:23)NiewinnePodroze napisał(a): Dwa lata temu, podczas wizyty w Demeter Zoltán Pincészet ze względu na pośpiech nie udało mi się spróbować win słodkich. Dziś nadrabiam te zaległości opisując dla was niesamowite Late Harvest z 2016 roku. Zapraszam na bloga Wino

http://www.niewinnepodroze.pl/demeter-zo...r-mistrza/

O! a czego oni to robią? z jakiego szczepu? i co u nich znaczy "późny zbiór"? październik czy jeszcze później?
Pytam, bo zauważyłem, że w Egerze eksperymentują od kilku lat z późnym zbiorem a nawet winami lodowymi.
pzdr.
Odpowiedz
Late Harvest to chyba Tokaj samorodny, NP pisał wcześniej o tym.
Odpowiedz
O widzisz, to doczytam. Czyli samorodni znika jako nazwa własna??
pzdr.
Odpowiedz
Jednak to Ty pisałeś, Late Harvest i Szamorodni miały być jednak równorzędne, pokręciłem:


https://forum.wegierskie.com/Wina-w%C4%9...t#pid34454

(14-09-2017, 12:12)ember napisał(a):
(13-09-2017, 21:41)blackberry napisał(a): Na Słowacji tokaj jest całkiem legalny,  Čerhov, Malá i Veľká Tŕňa, Černochov, Bara, Viničky oraz Slovenske Nove Mesto maja prawo do używania tej nazwy.
Pytanie jak długo, bo pomysły są różne:
"W czerwcu 2015 roku duża, angielska agencja reklamowa zaproponowała winiarzom z Tokaju daleko idące zmiany w nazewnictwie win. Nazwa “Tokaj” miałaby być zarezerwowana tylko dla win spod znaku Aszú, Eszencia, Late Harvest i Szamorodni. Te dwie ostatnie kategorie miałyby połączyć się w jedną, pod nową, “prestiżową” nazwą. Wytrawne tokaje utraciłyby prawo do posługiwania się historyczną nazwą regionu.
Na całe szczęście, od tamtego czasu sprawa przycichła i miejmy nadzieję, że rozejdzie się po kościach. Niemniej, symptomatyczne wydaje się, że pomysł wyszedł od firmy od lat związanej z branżą winiarską, która współpracuje z konsorcjum tokajskich producentów."
https://www.marekkondrat.pl/blog/szare-eminencje-tokaju
pzdr.
Odpowiedz
(28-01-2019, 13:29)eplus napisał(a): Jednak to Ty pisałeś, Late Harvest i Szamorodni miały być jednak równorzędne, pokręciłem:


https://forum.wegierskie.com/Wina-w%C4%9...t#pid34454

Rzeczywiście! no popatrz co skleroza robi z człowiekiem  Szeroki uśmiech
Przeczytałem to na stronie sklepu Marka Kondrata, tam pisze dalej:
Cytat:Na całe szczęście, od tamtego czasu sprawa przycichła i miejmy nadzieję, że rozejdzie się po kościach. Niemniej, symptomatyczne wydaje się, że pomysł wyszedł od firmy od lat związanej z branżą winiarską, która współpracuje z konsorcjum tokajskich producentów. To pokazuje, jak długa droga przed Tokajem, by różnorodność swoich win sprzedać nie jako peryferyjną ekstrawagancję, ale bogactwo, którego mogłyby pozazdrościć inne wielkie wina świata.
Więc ciekawe jak sprawy się mają jednak, bo pierwszy raz widzę ten "późny zbiór" tak jakby jako brand wina, a nie jako dopisek.
pzdr.
Odpowiedz
Ten Late Harvest, czyli késői szüretelésű powstał z furminta, hárslevelű i sárgamuskotály. Późny zbiór to zazwyczaj koniec października i początek listopada, a do jego powstania używa się głównie przejrzałych, ale nie zbotrytyzowanych gron (dlatego wydaje się znacznie bardziej świeży i owocowy, aniżeli wina ze zbotrytyzowanych gron). Nie ma minimalnego wymaganego dojrzewania w beczce, jedynymi wymaganymi parametrami (poza standardowymi dla wszystkich win z regionu), są cukier resztkowy na poziomie 45 g/l, min. 5 g/l kwasów oraz 9% alkoholu. Wszystko jest opisane zresztą tu: http://tokajiborvidek.hu/jogszabalyok2/T...am%f3d.pdf

Szamorodni jako kategoria nie znika... W 2013 roku zniknęły tylko puttony, a w zasadzie to nie zniknęły, a przesunięto dolną granicę aszú do 120 g/l cukru resztkowego i skrócono wymagany okres dojrzewania. Maślacze, fordításe, szamorodni, aszú, late harvest, czyli késői szüretelésű - to wszystko istnieje, i ma się całkiem dobrze  Wino
Odpowiedz
Rozpoczął się miesiąc furminta, czyli Furmint Február. Z tej okazji chciałbym zaprezentować jeden z najnowszych tokajskich projektów winiarskich, czyli winiarnię Juliet Victor z Mád. Jak prezentują się furminty (i nie tylko) właściciela linii lotniczych Wizzair? Czy uzasadniona jest ich wysoka (nie da się ukryć) cena? I skąd taka - moim zdaniem lekko nie przystająca do regionu nazwa? O tym w najnowszym wpisie.
 



[Obrazek: Blog-o-winie-Juliet-Victor-4.jpg]
Odpowiedz
Kontynuujemy Furmint Február, czyli miesiąc furminta kolejnym winem, które z niego powstało. Dziś na blogu opisuję słodkiego fordítása z małej, acz świetnej tokajskiej winiarni Hímesudvar. Ten rzadki już dziś styl wina pokazuje, że warto szukać inspiracji w kilkusetletniej tradycji.

http://www.niewinnepodroze.pl/himesudvar...-tradycji/

[Obrazek: Blog-o-winie-Himesudvar-Forditas.jpg]
Odpowiedz
Aż trudno uwierzyć, że pierwszy Furmint Február miał miejsce okrągłe 10 lat temu. Rokrocznie centralną imprezą jest wielka degustacja 10. Furmint Február Nagy Kóstoló, na której oczywiście nie mogło mnie zabraknąć. W dzisiejszym wpisie zebrałem dla Was moje wrażenia i opisałem 5 najciekawszych furmintów z tej imprezy. Wino 

http://www.niewinnepodroze.pl/10-furmint...furmintow/

[Obrazek: Blog-o-winie-FF5.jpg]
Odpowiedz
W dobie mody na pomarańczowe wino sięgnąłem po jedno z nich, w dodatko o... różowej barwie. Za jego powstaniem stoi mała, rodzinna winiarnia z Etyek - Nádas Borműhely. Skąd taki niezwykły koncept? O tym w dzisiejszym wpisie.

http://www.niewinnepodroze.pl/nadas-borm...a-z-etyek/

[Obrazek: Blog-o-winie-Nadas-Vagy-mi-225x300.jpg]
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Restauracje węgierskie w Polsce fvg 73 42,241 04-02-2019, 10:50
Ostatni post: Slavekk
  Węgierskie wody mineralne Kamjon 14 9,380 31-01-2019, 23:03
Ostatni post: Slavekk
  Potrawy węgierskie - godne polecenia Dora_hu 91 81,112 30-01-2017, 7:19
Ostatni post: Sztasek
  Węgry - kraj winogron i wina Klimaty Węgierskie 16 10,764 19-10-2016, 21:47
Ostatni post: Sztasek
  Węgierscy producenci wina shagrat 3 3,597 15-08-2016, 16:22
Ostatni post: hanek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości