(27-01-2015, 17:45)Slavekk napisał(a): Znany mi przykład karty kredytowej MC dawnego Polbanku - obecnie Raiffi Polbank ma walutę rozliczeniową PLN i przeliczenie następuje raz HUF->PLN po kursach Mastercard - to jest najkorzytniejszeNa pewno Rajf wydaje kartę kredytową MC Wizzair, w pakiecie mamy tam (chyba) najlepszy przelicznik przy płaceniu za granicą, bo bezpośrednio po kursie MasterCarda, czyli wg. tej tabeli z dnia księgowania transakcji. Trzeba tylko uważać na obowiązkowe ubezpieczenie (jeżeli kartę spłaci się na dzień przed wygenerowaniem wyciągu, to ubezpieczenie naliczy się procentowo od aktualnego salda zadłużenia tj. od 0 zł, co da 0 zł opłaty ) i zrobić 4 transakcje miesięcznie, żeby nie było opłaty za kartę. Dodatkowo, jeżeli w ciągu 12 msc nie zrobi się transakcji na 12 tys (średnio 1 tys/msc) policzą ileś tam opłaty rocznej.
Z tym, że nie wiem czy jeszcze Raifi taką kartę wydaje
Rajf ma też zwykłą kredytówkę MasterCarda, ale nie mam jej i nie wczytywałem się w jej opłaty/regulaminy - przepuszczam, że opłaty, przeliczenie waluty i warunki będą podobne/takie same jak w karcie Wizz, która ma z kolei tą przewagę, że daje członkostwo w WizzDiscountClub (tańsze bilety na Wizzaira) i mniej więcej 1% cashbacku do wykorzystania właśnie w Wizzair.
Coby nie było, że ich nachalnie reklamuję, dodam że generalnie bank jest gó...niany, ma najgorszy możliwy system bankowości internetowej, w którym czasem nie widać operacji i blokad na karcie (w zasadzie notorycznie, pojawiają się po jakimś czasie od transakcji), nie nalicza poprawnie cashbacku (w tym tygodniu zabieram się do pisania drugiej reklamacji w tej sprawie) i źle pokazuje dostępny limit zadłużenia (np. dostajesz 4000 zł limitu, wydałeś 1000 zł, a dostępną kwotę pokazuje 2357 zł). Czyli trzeba ich na bieżąco kontrolować i zasypywać reklamacjami, a da się z tego urwać trochę grosza i kupować najtańsze, w przeliczeniu na złotówki, kolbasze i tokaje. I oczywiście niech nikomu nie przyjdzie do głowy wypłacać kredytówką pieniądzy w bankomacie, czy to w Polsce, czy na Węgrzech.