16-03-2013, 8:22
Tak to wygladaLo wczxoraj
Bieżące wydarzenia na Węgrzech
|
16-03-2013, 8:22
Tak to wygladaLo wczxoraj
16-03-2013, 13:16
Rozmawiałem wczoraj z sąsiadami - obok intensywnych opadów śniegu na puszcie wiało do tego jak diabli... 40-letnie świerki z Polski połamało jak zapałki /w czym pewnie i zalegający na igłach śnieg miał swój udział/ a sąsiedzi nie spali całą noc, obawiając się o dachy - czegoś takiego w tej okolicy nikt z żyjących nie pamięta!
16-03-2013, 15:46
(15-03-2013, 17:09)javin napisał(a): Lilly Lill gdzie ty zyjeszZostało mi 11 dni na skończenie pracy magisterskiej, więc zaszyłam się w moim warszawskim akademiku i żyję w oderwaniu od świata, zapodając kolejne strony, a wychodząc tylko, jak mi się jedzenie skończy. Wiedzę o świecie zewnętrznym czerpię tymczasem jedynie z jakichś przebłysków informacji na Fejsie. Tutaj śnieg leży i nic poza tym, a z południa kraju - czyli od rodziców ze Śląska - miałam tylko informację, że tam śniegu już praktycznie wcale nie ma, więc się zdziwiłam, a nie bardzo jest czas wczoraj drążyć temat na węgierskich portalach informacyjnych... (15-03-2013, 17:29)mordimer napisał(a): "zakopianka" nie jest w górach, jeno na Pogórzu,No w sumie prawda. Szczerze mówiąc nie sprawdziłam, w którym miejscu tę drogę zamknęli. Cytat:nikt na Węgrzech nie panikuje tylko dosypało imFaktycznie, później widziałam jakieś zdjęcia, że sypnęło taką ilością, że i u nas robi to wrażenie Cytat: kto miał być tam przygotowany na takie opady?Nie oglądałam prognoz pogody, ale u nas też zawsze tydzień zapowiadają, że będzie śnieg, a zima na koniec i tak standardowo wszystkich zaskakuje. Ale jednak przejrzenie chociaż tej ściany na Fejsie pokazuje, że Węgrów zaszokował nie tylko rozmiar tych zawirowań pogodowych, ale w ogóle sam fakt, że w środku marca pada śnieg. No chyba, że ci moi znajomi są jacyś dziwni. I może ja się za dużo włóczyłam po krajach bałtyckich + Finlandii zimą, żebym to robiło na mnie takie wrażenie No nic, wracam do pisania, obym się wyrobiła
16-03-2013, 19:44
Lilly Lill, a na jaki temat piszesz pracę?
Waldemar Kugler - pilot wycieczek, przewodnik.
Węgry dla każdego!
17-03-2013, 11:44
mordimer zgadza się wracałem dopiero wczoraj do Budapesztu z Szuhogy piekło
17-03-2013, 22:50
"Precz z rasizmem i nacjonalizmem". Wielka antyrządowa demonstracja w Budapeszcie
Cytat:Ponad cztery tysiące Węgrów wzięło udział w antyrządowej demonstracji, zwołanej na placu Kalwina w Budapeszcie przez organizacje i stowarzyszenia obywatelskie w proteście przeciw nowelizacji konstytucji i przejawom nietolerancji. Źródło: gazeta.pl
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
18-03-2013, 9:42
No tak - poszli ciut po bandzie z tymi zmianami konstytucyjnymi... jak widać to, co w założeniu miało być populistyczne, wcale takim nie jest - już nie wspominam nawet, ze w trudnej sytuacji ekonomicznej Węgier taki konflikt na linii Bruksela-Budapeszt to trochę jakby strzał w kolano... Orban chyba powinien zmienić doradców politycznych!
18-03-2013, 21:14
No co do tradycyjnego modelu rodziny to ja bym akurat popierał, bo inaczej za 15 lat to jeden będzie żenił się z kozą, drugi z własną matką, a trzeci uzna, że może mieć 4 żony, jak Arab. Również z tymi kościołami uznawanymi arbitralnie - słyszeliście o jakiejś sekcie latającego potwora z makaronu? Jego wyznawcy, zwą się chyba "pastafarianie", chcą się zarejestrować w PL ze wszystkimi przywilejami, a Boni na razie im odmówił, ale wg naszego prawa stoi na przegranej pozycji i będzie musiał ustąpić. Co do odpracowania studiów - wiadomo, nie każdemu to jest na rękę, ale zobaczcie, jakie u nas jest pogorzelisko - młodzi wykształceni jadą za granicę na zmywaki, zostali sami emeryci i niewykwalifikowani. To nawet nie jest drenaż mózgów, bo po co na zmywaku mózg?
Kwalifikacja bezdomności budzi we mnie mieszane uczucia - wydaje mi się, że kto nie chce być bezdomnym, ten znajdzie miejsce w schronisku czy jakimś przytułku (tylko tam z reguły niestety nie wolno drinkować) albo zajmie pustostan na peryferiach miasta czy w wyludnionej wiosce. Ale gdyby w tej wiosce zaczął żebrać, to zaraz by go pogonili, żebrać najlepiej na Centralnym... Co do ekscesów antyromskich i antysemickich to oczywiście przyzwoity człowiek nigdy się na to nie zgodzi, a zawsze się będzie sprzeciwiał.
A czymże różni się praktykujący pastafarianin od praktykującego katolika?
W Stanach widziałem o wiele bardziej "egzotyczne" kościoły i komu to przeszkadza... jeśli sobie nie radzą ekonomicznie, to znikają w niebycie... ale jeśli sie wprowadza takie unormowania to jasnym jest, ze coś jest na rzeczy... ja wiem, co na owej rzeczy jest ale jako zatwardziały ateista nie chcę wszczynać tutaj dyskusji światopoglądowej... w kazdym razie z tego właśnie powodu Węgrzy przyzwyczajeni do widocznego rozdziału kościoła od państwa obawiają się zmian zmierzających do hegemonii "jedynej słusznej religii" i mam nadzieję, iż jesli te dane sa prawdziwe, to łatwo nie będzie... Wyznania na Węgrzech* Rzymskokatolicy: 51,9% Ateiści: 24,6% Kalwini: 15,9% Luteranie: 3,0% Unici (Grekokatolicy): 2,6% Wolnomyśliciele: 0,7% Zielonoświątkowcy: 0,6% Świadkowie Jehowy: 0,2% Unia Baptystyczna: 0,2% Prawosławni: 0,2% Żydzi: 0,1% * - za Wikipedią |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|