Jak myślicie Węgry to jakie są Wasze pierwsze skojarzenia?
|
(01-09-2013, 19:02)eplus napisał(a): Dla mnie porozumienie się jakimikolwiek sposobem jest częścią zabawy i jeśli jest to płynny angielski, to zabawa jest słaba. Jak jesteś z dzieciakami na urlopie, szukasz 3-4 godziny noclegu, a do tego zbliża się noc, to bardziej mnie taka sytuacja irytuje, niż śmieszy, no ale może ja mam mniejsze poczucie humoru od Ciebie Tak na marginesie...widzę, że Ty jesteś krajanem (01-09-2013, 19:04)eplus napisał(a): Oczywiście nie wszyscy kontaktują po angielsku, ale przypuszczam, że w naszym kraju, też o wielkim potencjale turystycznym, nie byłoby lepiej. W moim odczuciu jest u nas dużo lepiej pod tym względem. Obecnie już w podstawówce każde dziecko ma angielski, no a przecież ilu rodziców posyła pociechy na pierwsze lekcje języka już od przedszkola? Może nawet i Ty Zaryzykuje stwierdzenie, że statystycznie większość 5-15 latków będzie u nas umiało liczyć do 10, co nie jest taką oczywistością w przypadku Węgrów...Co dowodzi tego, że oni nie mają chyba tego języka na poziomie edukacji wczesnoszkolnej. No chyba, że mają słabą pamięć i zapominają wszystko w czasie wakacji
02-09-2013, 20:40
(02-09-2013, 9:30)cointreau napisał(a):To nie jest moja "uniwersalna sentencja", te słowa wypowiedział wielki niemiecki poeta Johann Wolfgang von Goethe ...(01-09-2013, 17:49)Sztasek napisał(a): "Ile znasz języków, tyle razy jesteś człowiekiem." Nie przypadkowo zadałem ci pytanie: czy jakieś inne języki oprócz angielskiego znasz, czy tylko ten jeden?
03-09-2013, 0:03
(01-09-2013, 19:02)eplus napisał(a): No ale piszcie, Koledzy, piszcie, bo kanikuła się kończy i do maja będzie na forum posucha, wszyscy będą wspominać, jak to co dzień był przynajmniej jeden nowy post z serii "gdzie jechać" albo "jak dojechać". Doskonale to ująłeś Już widać spadek zainteresowania tematem, a to dopiero początek. No ale nic to... czas ten mam zamiar wykorzystać na drobne uporządkowanie informacji, które zebraliśmy na forum przez ten czas. Nie kłóćcie się Panowie za mocno czasem. Obaj w gruncie rzeczy macie rację.
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
30-09-2013, 22:40
Kilka lat temu, gdy raz albo dwa rocznie odpoczywałem w grotach Tapolcy miałem specyficzny "odruch Pawłowa". Otóż w świeżo wychlorowanej łazience wyobrażałem sobie, że jestem w barlangfurdo. Podobny efekt miałem już wcześniej: "zapach mokrego ręcznika i gnijących drewnianych kratek pod prysznicem" = "zapach kolonii".
Ostatnio mam inne skojarzenie - lokomotywy z silnikiem Diesla towarzyszą mi w Sarospataku, w Hajdunanas i w Nyirbator. Nie podrobi ich dźwięku żadna ciężarówka, może łódź rybacka dałaby radę. Ten pomruk obiecujący daleką podróż... Z daleką emocjonującą podróżą kojarzy mi się też zawsze widok torów kolejowych z wiaduktu, szyn zbiegających się gdzieś na horyzoncie - i nie zdołały tego zabić lata tułaczki w wagonach PKP i godziny opóźnień, zawsze odczuwam ten dreszczyk. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|