Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
A takie zaświadczenie lepiej potwierdzić przez PZM, czy notariusza ? Muszą być przy tym obie osoby, jeśli chodzi o notariusza, czy może być np tylko właściciel pojazdu? Sprawa wygląda tak,że jako student i ojciec studenta, obaj są w różnych miastach - gdyby ojciec to załatwił u siebie w mieście i kierowca użytkujący podjechałby tylko to odebrać, to by było w porządku?
Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
Podczas podróży za granicę pożyczonym samochodem, oprócz standardowych dokumentów auta, wymagane jest upoważnienie potwierdzającego jego użyczenie (dane auta i osób). Zaświadczenie takie można też potwierdzić notarialne.
Odpowiednie pełnomocnictwo (najpewniejsze) wystawi też Polski Związek Motorowy. Dokument ten jest standartowym na terenie UE.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Mail wysłany. Dziękuję za pomoc! W ogóle też dziękuję za odzew. A co do tego potwierdzenia notarialnego, to na stronie ambasady RP w Budapeszcie jest napisane,że nie musi być to koniecznie akt notarialny - tylko wystarczy posiadanie pisemnego upoważnienia, najlepiej sporządzonego w jęz. węgierskim z danymi auta i właściciela. O MZP nie było nic wspomniane.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 21
Reputacja:
138
Nie musi to być spisane notarialnie. Na moją logikę bardziej chodzi o sytuacje, gdy ktoś np. sprowadził auto zza granicy i go nie przerejestrował, nie zapłacił cła. Jasne, taki papierek to niby każdy sobie sfabrykuje na poczekaniu, ale ja lubię myśleć, że ten świat nie do końca na przekrętach stoi.
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Jak to jest na Węgrzech? W tym Słowackim gównie podobno czepiają się o nawigację i sypią mandaty za nawigację na szybie niezaleznie w ktorym miejscu.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 21
Reputacja:
138
Jeżdżę z nawigacją na szybie, wszyscy jeżdżą, nigdy nie słyszałam, żeby to był problem na Węgrzech.