27-09-2014, 20:36

Po przyjeździe w środę przed południem powitano nas kawą na dzień dobry.
Płacenie kartą kredytową za hotel
|
27-09-2014, 20:36
![]() ![]() ![]() Po przyjeździe w środę przed południem powitano nas kawą na dzień dobry.
27-09-2014, 21:38
Sztasek, w Twoim przypadku hotelarz cieszył się z klienta wypełniającego wolny pokój - to taki last minute.
Podsumowując temat: Każdy operator kart kredytowych przestrzega przed udostępnianiem danych karty osobom postronnym. Hotel powinien zabezpieczać swoje interesy w taki sposób, aby to nie było uciążliwe lub niebezpieczne dla gościa. Nie wiem jak to robią inne hotele ale Cascade powinno się dowiedzieć.
28-09-2014, 6:45
Ja bym wolał wpłacić zadatek, którego i tak nie dostanę z powrotem, niż dawać komuś hasła do konta, bo wtedy nic nie jest pewne, zwłaszcza, jak regulamin jest po węgiersku...
![]()
29-09-2014, 13:28
(28-09-2014, 8:03)eplus napisał(a): Ja bym wolał wpłacić zadatek, którego i tak nie dostanę z powrotem, niż dawać komuś hasła do konta, bo wtedy nic nie jest pewne, zwłaszcza, jak regulamin jest po węgiersku...Się wtrącę... Zwyczaj podawania w nieszyfrowanym połączeniu danych karty przy transakcji jest tak stary jak karty płatnicze - są to transakcje MO/TO/IO (mail order/telephone order/internet order). Kiedyś nie było innej metody jak TO, ewentualnie wspierany faksem z danymi karty. Nie dziwne, że ktoś (np. hotel) dziś jeszcze o to pyta. Co nie znaczy, że w dzisiejszych czasach należy tak odpowiadać ![]() Porządne systemy transakcyjne oczywiście powinny być w połączeniu bezpiecznym https. Tylko że wtedy nie dajesz nikomu "hasła do konta" tylko wypełniasz formularz, z którego dane nie dochodzą do odbiorcy/hotelu tylko siedzą w systemie transakcyjnym. I kiedy hotel zechce obciążyć twoja kartę to nikt z obsługi po tamtej stronie nie wklepuje jej numeru zapisanego na kartce, bo nie znają jej numeru. System jest tak bezpieczny jak... zwykle transakcje w internecie. Podanie karty jako zabezpieczenia jest IMO lepszym rozwiązaniem niż przelewanie zadatków, bo jeśli przyjedziesz to po prostu jedną czynność (przelew) masz mniej. I odpadają ewentualne problemy z przelewem: - a to (nawet przy przelewie SEPA) bank odbiorcy przelewu może pobrać opłatę potrącając ją z kwoty przelewu - a to nasz bank (Alior) ma taki formularz przelewu SEPA że nie akceptuje kodu SWIFT krótszego niz 8 znaków (chociaż banki używają TEŻ krótszych) i możesz sobie wybrać z nic ci nie mówiących podpowiedzi jakiś wariant... Żeby skomplikować - występowały kiedyś takie strony transakcyjne, na których formularz był na stronie niezabezpieczonej (http) ale jeśli go wypełniłeś to wysyłanie danych leciało po https... ![]()
No ale nawet, jak h0tel nie zna numery karty, to w razie rezygnacji może mnie obciążyć jakąś wydumaną kwotą według własnego widzimisię.
(29-09-2014, 21:17)eplus napisał(a): No ale nawet, jak hotel nie zna numery karty, to w razie rezygnacji może mnie obciążyć jakąś wydumaną kwotą według własnego widzimisię. Dr Gugle zna takie magiczne zaklęcie wynalezione dla posiadaczy kart - chargeback. Nie może "wydumana kwotą" tylko kwotą którą zapisał w potwierdzeniu rezerwacji. Oczywiście sąsiad może cię zamordować, ale to nie powód by mu nie odpowiadać na jego "dzień dobry"... ![]()
29-09-2014, 21:27
Z tym krótszym kodem SWIFT jest prawdopodobnie tak, że jest to kod centrali - natomiast oddziały tego banku mają już pełną postać. mBank w takiej sytuacji wstawia na ostatnich brakujących pozycjach "iksy" i przelew idzie. Być może właśnie w centralnym oddziale następuje przewalutowanie i skierowanie na właściwe konto.
29-09-2014, 21:43
(29-09-2014, 21:27)oldman58 napisał(a): Z tym krótszym kodem SWIFT jest prawdopodobnie tak, że jest to kod centrali - natomiast oddziały tego banku mają już pełną postać. mBank w takiej sytuacji wstawia na ostatnich brakujących pozycjach "iksy" i przelew idzie. Poprawka - dostałem SWIFT Rabobanku 8 znakowy a Alior chciał 11 znakowy. Fakt - poszło i doszło uzupełnione XXX, ale dlaczego ja mam to robić, a nie Alior? Ja mam się na tym znać? A 3 znakowych końcówek miałem do wyboru chyba z 5 - wszystkie do Rabobanku w Utrechcie... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|