Liczba postów: 6,285
Liczba wątków: 11
Dołączył: 21.06.2013
Reputacja:
2,573
marhalábszár = nóżki wołowe
...marhalábszár gulyás bográcsban to gulasz gotowany na wolnym ogniu w bograczu (w takim węgierskim kociołku) na nóżkach z wołowiny - najsmaczniejszy jest, gdy "potrawę" gotuje się na nóżkach cielęcych...
Liczba postów: 635
Liczba wątków: 24
Dołączył: 29.07.2014
Reputacja:
149
09-08-2014, 15:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2014, 15:09 przez Simon.)
A coś bardziej... przekąskowego?
Oprócz langosza oczywiście.
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Dołączył: 13.09.2012
Reputacja:
2,449
Proszę bardzo - małe co nieco. Karkówka, indyk i sum. Frytki i ryż. Porcja dla dwóch osób, którą mogą pożywić się do syta cztery:
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05.04.2013
Reputacja:
0
sluchajcie tego ktory kocha wegry i nigdy nieda o nich powiedziec zlego slowa,czy wiecie ze kuchnia ktora opisujecie ma smak wschodu,przede wszystkim turcji ale tez polski i austri,zeby ja poznac trzeba zakochac sie w madziarskiej histori,wtedy zrozumiemy dlaczego jest taka wspanila,zeby poznzc potrawy ktore srwuja trzeba to /czuc,kochac/napiszcie co lubicie jesc a wegiwerska kuchnia to wam da.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05.04.2013
Reputacja:
0
skus sie watrubke z gesi,drogo ale warto
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 21.05.2015
Reputacja:
0
Pörkölt - niesamowicie dobry. I myślę, że każdy powinien spróbować!
Liczba postów: 6,285
Liczba wątków: 11
Dołączył: 21.06.2013
Reputacja:
2,573
Tak o Pörkölt ...
(02-02-2012, 20:58)moziba napisał(a): Można w domu. Kiedyś nawet z tej okazji w rymy to ująłem.
Pörkölt - nazwa węgierska więc wymówić trudno -
Przyjął się w naszej kuchni, by nie było nudno.
Najpierw zgromadź produkty, przygotuj je czule:
Wydrąż ze dwie papryki, obierz dwie cebule.
Papryki? Różne: czerwona, żółta, zielona,
Cebula średnia, w równe talarki skrojona.
Papryki krój w paseczki, wyjdzie mała górka,
Sparz wrzątkiem pomidory - łatwiej zejdzie skórka.
Potrzebne będzie mięso - potrawy podstawa,
Choć główną rolę grać będzie ognista przyprawa.
Przygotuj dwie torebki, każda w innym smaku,
Nie bój się ostrej papryki, nie bój się, rodaku.
Mięso pokrój w kawałki wycinając błonki,
Możesz przy tym pogwizdać, jak gwiżdżą skowronki.
Weź smalcu dużą łyżkę, nie wzdychaj „mój Boże”,
(Jeśli nie chcesz smalcu, olej także być może),
Zagrzej go na patelni, aż będzie gorący,
Zeszklij na nim cebulę, nie sparz się niechcący.
I zestawiwszy z ognia wrzuć papryki proszki.
Nie rób tego na ogniu! Smak zrobi się gorzki.
Potem wstaw znów na ogień i dodaj mięsiwo,
Obsmaż je delikatnie, uwijaj się żywo
I wodą wszystko zalej, aż po mięsa szczyty,
A później, by potrawy smak był znakomity,
Dodaj, bo przyszła pora, papryki pasemki
I wrzuć też pomidory skrojone w ósemki.
Duś na malutkim ogniu zgodnie z zasadami,
Patrz jak sosik bulgoce między paprykami.
Wrzucać inne przyprawy? Tu nie ma zakazu
Możesz dodać cokolwiek dla smaku obrazu,
Byś pełny smak uzyskał, byś się poczuł w niebie.
Węgier tego nie daje? Gotujesz dla siebie!
Gdy mięso będzie miękkie - potrawa gotowa.
Z czym ją jadać wypada - Twa wymyśli głowa,
Ale w jednym układzie w pamięci zostaną:
Tym z plackiem ziemniaczanym polanym śmietaną.
Pörkölt kuchni węgierskiej jest pięknym okazem,
Na gulyás przepis prosty podam innym razem.
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Dołączył: 13.09.2012
Reputacja:
2,449
29-08-2015, 21:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2019, 17:42 przez eplus.)
To jest "bób-gulasz" (babgulyas- bogracs,, gulasz z fasolą), w kociołku, porcja dla 2 osób):
Na deser turos palacsinta vanilia (naleśniki szt. 2 z serem i sosem waniliowym oraz śmietanką w aerozolu, kelner zrozumiał):
To z wczoraj. Dania, tak samo, jak wcześniejszy "talerz dla dwojga", są z Var Vendeglo Panzio, Sarospatak. Dziś była wieprzowina nadziewana grzybami i szynką. Ponieważ zamówiliśmy tylko jedną porcję - domyślny kelner przyniósł ją podzieloną na połowy, na dwóch talerzach, i oczywiście zapytał, czy jest OK. I to była słuszna decyzja. Nie wolno marnować jedzenia.
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Dołączył: 13.09.2012
Reputacja:
2,449
02-09-2015, 16:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2015, 16:44 przez eplus.)
Kukorica Csarda Balatonfoldvar - w karcie są dwa dania dla dwóch osób - kelner zaproponował to z ostrzem w nazwie, po angielsku było właśnie "sword" czy "edge", a wyglądało to jak szaszłyk na metrowym kindżale, około pięciu kotletów - bitków, parę kartofli i jakieś warzywa. Jest to na dwóch talerzach z prawej, po lewej resztki gulaszowej. Cena niemała, ale raz się żyje.
Kukorica
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Dołączył: 13.09.2012
Reputacja:
2,449
Z powrotem w Sarospatak, Var Vendeglo.
Grecki talerz (potrawa regionalna ) - strzępki mięsa z frytkami i sosem tzatziki (po polsku mizeria). I tym razem zwykła porcja została podzielona na dwa talerze, dla głodnego byłoby może nieco za mało.
Na deser "puchar Bodrogu" (puhar?) - lody z owocami i galaretką, pycha!
|