27-07-2012, 14:53
Ano właśnie. Ciekawe jaką cenę podyktuje Borpince...
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
Potrawy węgierskie - godne polecenia
|
27-07-2012, 14:53
Ano właśnie. Ciekawe jaką cenę podyktuje Borpince...
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
30-08-2012, 23:54
(31-01-2012, 20:12)varpho napisał(a): a na deser polecam pieczone kasztany, zimą zwykle można je kupić na ulicy od sprzedawców z takimi jakby koksownikami. a przez cały rok można spożywać w postaci püre. BORPINCE w Warszawie ma w swoim menu Gesztenyepüré Puree z kasztanów z rumem i bitą śmietaną jadłam jedynie kasztany pieczone, co prawda nie na Węgrzech. Puree z kasztanów... hhyy.. brzmi smacznie, kto wie, może przy najbliższej wizycie w Warszawie...
03-09-2012, 10:14
(27-07-2012, 14:53)fvg napisał(a): Ano właśnie. Ciekawe jaką cenę podyktuje Borpince... Jeśli podyktuje za dużą, to pozostają jeszcze te na bazarku Banacha. Ktoś już może sprawdzał? (22-06-2012, 23:03)andrasz napisał(a):(19-06-2012, 20:16)Lilly Lill napisał(a): Chodzą ploty, że gdzieś przy Hali Banacha smażą, ale nie sprawdzałam osobiście.
04-05-2013, 2:39
Widziałem to kasztany pure w Miskolcu w Auchanie w zamrażarce obok lodów. Wygląda jak kostka masła, waży 250, kosztuje też 250.
22-11-2013, 10:36
Potrawy szlagierowe jakie trzeba skosztować będąc 3 dni to???
22-11-2013, 13:40
08-01-2014, 8:38
Polecam specjał moich seklerskich przyjaciół, székelykáposzta lub jak kto woli székelygulyás ... najlepiej smakuje ze śmietaną i po wypiciu kilku "mézespálinka"
08-01-2014, 21:27
(08-01-2014, 8:38)Sztasek napisał(a): ...székelykáposzta lub jak kto woli székelygulyás ... najlepiej smakuje ze śmietaną i po wypiciu kilku "mézespálinka"Przepis na ... "mézespálinka" Potrzebny jest miód, kminek, pálinka. Podsuszone ziarenka kminku należy rozdrobnić. Niewielką ilość (4-8 łyżki) miodu podgrzać tak, by miód stał się płynnym (najłatwiej robić z miodu akacjowego, gdyż ma prawie płynną konsystencję). Uważać, aby nie przypalić miodu! Do gorącego miodu wsypać rozdrobniony kminek, zamieszać. Całość zalać 1/2 litra palinki, odstawić (są regiony, gdzie dodaja rodzynek)... Po kilku dniach zdekantować.
09-01-2014, 21:18
(08-01-2014, 8:38)Sztasek napisał(a): ...székelykáposzta lub jak kto woli székelygulyás ... najlepiej smakuje ze śmietaną i po wypiciu kilku "mézespálinka"Przepis na ... "mézespálinka" "Álmaink kéklő egén, Gyümölcsfáink tetején, Pálinka-szerelmem, légy az enyém! Nyújtsd hát a karod felém, Nélküled meghalok én, Pálinka-szerelmem, légy az enyém!"
31-07-2014, 0:08
Witam. Wybieram się za parę dni na Węgry m.in. 4 dni do Budapesztu. Czy mógłby ktoś napisać krótki słowniczek potraw spotykanych w knajpkach np. naleśników (które są słodkie, a które wytrawne). Może ktoś napisze jak się pisze nadziewana papryka itp.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Wina węgierskie | fvg | 704 | 454,252 |
Wczoraj, 19:48 Ostatni post: NiewinnePodroze |
|
Restauracje węgierskie w Polsce | fvg | 83 | 76,942 |
09-08-2022, 22:14 Ostatni post: Waldek |
|
Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 | Waldek | 0 | 652 |
12-06-2022, 11:47 Ostatni post: Waldek |
|
Węgierskie wody mineralne | Kamjon | 14 | 20,610 |
31-01-2019, 23:03 Ostatni post: Slavekk |
|
węgierskie dania dla dzieci | barbar27 | 9 | 10,781 |
26-11-2015, 7:40 Ostatni post: Sztasek |