Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
(06-06-2018, 12:16)Sztasek napisał(a): Dawno nie jachałem tą trasą.
Wiem od znajomych, że nie tak dawno przed wjazdem na rozbiegówkę/autostradę M35-354 sz. főút postawiono tablice o obowiązku posiadania ważnej matrycy.
www.nemzetiutdij.hu na mapce zaznaczono na czerwono ten odcinek, mapa poniżej.
>>> Mapa płatnych odcinków okręgu Hajdu-Bihar
Witam, z moich obserwacji co do ustawienia znaków dotyczących matrycy wynika, że przejazd "rozbiegówką" jest bezpłatny. Znak o obowiązku winiety ustawiony jest za zjazdem na IPARI-PARK. Oczywiście, nie biorę odpowiedzialności za tą obserwację, niech to jeszcze ktoś potwierdzi. Należy uważać, bo nie da się ominąć Debreczyna rozbiegówką, brakuje liku kilometrów i trzeba zjechać z autostrady w stronę centrum i później na drogę nr 4.
Liczba postów: 6,323
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,611
Wyjazd z Warszawy w sobotę 16 czerwca ok. 20.oo trasa do granicy w Chyżnem bez większych przygód, luz, ograniczenia związane z modernizacja i budową drogi w okolicach Radomia, Chęcin, Rabki.
Na Słowacji trzy mijanki, jedna na czerwonym pomiędzy Dolnym Kubinem a Ruzomberokiem, czekanie ok. 3 minut. Trasa wolna od TIR-ów. Ominięcie ekspresówki w Banskiej-Bystrzycy, auto słowackiej drogówki w Sliacu koło lotniska. Krótki odpoczynek przy kawie na stacji benzynowej DaliOil w Tupa. Nie tankowałem, ale oto ceny paliw:
E95 - 1,324 €
E100 - 1,449 €
ON - 1,219 €
ON55 - 1,304 €
LPG - 0,499 €
Wjazd na Węgry przejściem Sahy-Parassapuszta, jest ok. 4.3o rano, zero pojazdów. Zjeżdżam z drogi nr.2 w kierunku na Szob, Vác omijając płatny kawałek ekspresówki w budowie. Kilka minut po 5.oo przejeżdżam mostem "Megyeri híd" i jestem na miejscu.
Wybrałem możliwie najlepsze godziny na podróż - tak stwierdził mój węgierski przyjaciel. Z jego relacji wiem, że w niedziele ruch na tym odcinku w tym okresie jest minimalny. Nieco więcej pojazdów w soboty.
Natężenie ruchu pojazdów kulminuje w dni powszednie w godzinach szczytowych, w wielu miejscach są długie korki. Tak jest po obu stronach Dunaju, najtrudniej jest na trasie Budapest-Szentendre, tutaj czasami wszystko stoi.
Wczoraj tankowałem w Auchan-Budakalász:
E95 - 381 Ft
E98 - 396 Ft
ON - 385 Ft
Forint słaby, średni kurs PLN - 75,22 Ft ... EUR - 322,65 Ft
Reputacja:
2,611
Dobre wieści jadącym nad Balaton ... od Budapesztu do Fonyód po M7 żadnych prac na autostradzie ... jedynie w okolicy węzła na 90 km po robotach trwają prace porządkowe, które właśnie dziś dobiegły końca.
Po drodze odpoczynek (kawa, drobne zakupy, tankowanie) w Auchan Székesfehérvár, ok. 600-700 metrów od węzła (60 km):
ceny paliw:
E95 - 380 Ft
E98 - 395 Ft
D - 387 Ft
SmartD - 402 Ft
Reputacja:
2,611
... Roboty na M7 trwają nadal, mają być ostatecznie zakończone pod koniec sierpnia...
Budowanym jest węzeł komunikacyjny, który połączy autostradę M7 z drogą nr. 710.
W ten sposób łatwiejszym będzie przejazd dla aut osobowych wzdłuż północno-wschodniego brzegu Balatonu, ograniczonym będzie ruch samochodów ciężarowych na drodze wojewódzkiej nr.71 od Balatonvilágos do Balatonfűzfő - skierują go na „obwodnicę” biegnacą po drodze nr.710. (W okresie wakacyjnym odcinek Balatonvilágos-Balatonfűzfő w dzień był trudnoprzejezdnym.)
Reputacja:
2,611
Wycieczka rankiem do Székesfehérvár ... jadąc po krajowej drodze nr.7 wzdłuż Balatonu nie było wielkiego ruchu aut, być może ze względu deszczową pogodę. Niewiekie roboty drogowe, zwężenie jezdni i ograniczenie prędkości tylko w okolicy Balatonlelle. W centrum Székesfehérvár spory ruch, czekanie na lampach. Trudno o wolne miejsce parkingowe na starym mieście.
Wcześniejszy obiad w bufecie w Auchan, niewielkie zakupy, ceny paliw bez zmian.
Miła niespodzianka, przypadkowo trafiliśmy na kanor: Budai út 15 > 1 PLN=73,20 HUF lub 100 HUF=1,36 PLN
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 2
Reputacja:
79
Od dzisiaj nowy taryfikator mandatowy na Słowacji. Paragraf 16 - kary za prędkość, nawet do 800 euro!
https://kosice.korzar.sme.sk/c/20861018/...si-ho.html
Liczba postów: 3,695
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,472
Ja jeżdżę w przedziale zaledwie do 150€, dziś jakbym przeczuwał, bo wracając ścieżką Mamutów prowadziłem bardzo defensywnie, ale czas miałem i tak bdb. Słowacja poniżej 2 godzin - 1:53 S-ujhely-Barwinek.
Liczba postów: 27
Reputacja:
34
Witam serdecznie wszystkich miłośników Węgier.
Wybieramy się tym razem nad północny Balaton,plan jest by pojechać od Zwardonia przez E75 (słowacka winietka) i w okolicach Trnawy zjechać na Vlćkovce,Galanta,Velky Meder i Medvedov,potem (bez węgierskiej winietki) Gyor,Veszprem,B-fured.
Czy to dobry pomysł?Czy nie lepiej na Komarom?Chociaż na www.zjazdnost.sk jest ostrzeżenie o zamkniętej drodze.
I jeszcze jedno,często na Google mapach przed Czadca obserwuję spory korek,czy jest sens skrócić drogę i ominąć to przez Oszczadnicę?
Za każde info,z góry dziękuję.
Reputacja:
2,611
Nie piszesz, w jakich godzinach zamierzasz wjechać na teren Słowacji... Droga przez Oszczdnicę jest kręta i ciekawa.
Faktem jest. że ten początkowy słowacki odcinek od Czadcy do wjazdu na autostradę D1 korkuje się w godzinach szczytu, więc zaplanuj podróż w odpowiednich godzinach. Dalsza droga po autostradzie D1 jest OK, jedynie po zjeździe z niej od Galanty kieruj się na Komarno/Komárom. Jedziesz (jak piszesz) bez węgierskiej winietki, więc nie polecam trasy w kierunku na Medvedov(Medve). Odradzam też i Győr do którego musisz po tej trasie wjechać, bo przejazd przez to zatłoczone miasto jest dość trudny.
Od Komárom po drodze masz Kisbér, w centrum miasteczka na krzyżówce kierujesz na Veszprém. Do centrum Veszprém nie wjeżdżasz, jest obwodnica, kierunek Balaton (potem Balatonfüred) dobrze oznakowany.
Liczba postów: 27
Reputacja:
34
Planuję wjechać na teren Słowacji około 6: 00 rano w niedzielę. Czyli nie Medvedov,a Komarom - a co z tą zamkniętą drogą?
|