Wakacje nad Balatonem 2012
Ta podróż jest nie tylko wspaniała do poczytania Oczko, ale również do zrealizowania.
A swoją drogą jest to nieźle zorganizowane, stwarza pole do wielu kombinacji w planowaniu podróży, ale i daje duże możliwości improwizacji, co widać z tej ciekawej relacji emi13214.
Odpowiedz
Dziękuję za pochlebne komentarze, myślę, że garść moich informacji przyda się chętnym do odwiedzenia tego pięknego i jakże przyjaznego nam kraju. Mam do opisania jeszcze dzień dziewiąty i powrót do domu. W wolnej chwili postaram się wrzucić jeszcze kilka fotek.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania służę pomocą. Pozdrawiam
Odpowiedz
Witam.
Nasze wakacje nad Balatonem to skutek koligacji rodzinnych. Moja ciocia z pochodzenia była Węgierką. Niestety już nie żyje i wszelkich informacji o tym kraju musiałem dowiadywać się z różnych źródeł. Pewnego dnia doszedłem do wniosku, że warto byłoby przynajmniej raz obejrzeć kawałek miejsca z którego pochodziła ciotka.
Po negocjacjach doszliśmy do wniosku, że wyjazd na tydzień to strata czasu bo dwa dni w drodze więc stanęło na tym, że minimum dwa tygodnie. Jako że był to pierwszy tego typu nasz wyjazd nie chcieliśmy jechać w ciemno. Rozpoczęliśmy poszukiwania jakiegoś lokum. Początkowo nie mieliśmy nic sprecyzowanego. W pierwszym wariancie miało być razem z wyżywieniem. Jednak wariant ten odpadł, gdyż bariera językowa (wstyd pisać) dość duża i wszelkiego rodzaju wycieczki musielibyśmy dostosować do godzin posiłkowych. Stanęło na tym, że wynaleźliśmy domek w Internecie, dokonaliśmy rezerwacji i oczekiwaliśmy na datę wyjazdu. Pobyt nad Balatonem trwał od 16 do 30 sierpnia 2012 roku. Mieszkaliśmy w miejscowości Balatonlelle. Jechaliśmy w czteroosobowym składzie ze Świdnika, Rzeszowa oraz Nowego Sącza. Wyjazd właściwy rozpoczął się 16 sierpnia o godzinie 6 rano w Rzeszowie. Po dojechaniu do Nowego Sącza była przerwa na drugie śniadanie, na kawę i w dalszą drogę. Wybrałem trasę jadąc na Krynicę, Tylicz i przekraczaliśmy granicę w Muszynce. Droga dobra, mało uczęszczana więc spokojnie można jechać. Po dojechaniu do Bardejova dalsza droga już w kierunku na Kosice. W związku z tym, że źle skonfigurowałem nawigację odcinek autostrady między Presovem a Kosicami przejechałem bez opłaty (czekam na efekty). Nie widziałem żadnych bramek przed wjazdem i to mnie zmyliło. Ok godziny 15 trafiłem na szczyt komunikacyjny w Budapeszcie jednak udało się jakoś przetrwać i ok 16:30-16:45 odebraliśmy kucze od naszego wakacyjnego lokum. Po rozlokowaniu się wyruszyliśmy na rekonesans po miejscowości. W związku z tym, że 20 sierpnia to święto na Węgrzech więc trafiliśmy na długi miejscowy weekend. Na nasze nieszczęście akurat od piątku do niedzieli odbywał się na pobliskim kempingu jakiś „festiwal” muzyki metalowej i niestety pierwsze noce były dość zakłócone gdyż hałas cichł ok 1-2 w nocy. Ponad to w ciągu dnia odbywało się coś jakby festiwal, święto winaWino. Kramy, stragany, miejsca degustacji itp. Po zapoznaniu się z okolicą od następnego dnia rozpoczęliśmy aktywny wypoczynek w wodzie. I tu problem, bo powiedzieć dziecku aby nie wchodziło głębiej do wody niż do pasa to pójdzie 350m w głąb jeziora Uśmiech. Po wyczerpaniu się zapasów przywiezionych z kraju tzn. głównie pieczywa, wybraliśmy się na poszukiwanie jakiegoś sklepu. Na nasze szczęście w okolicy znajdują się sklepy różnych sieci handlowych. Znaleźliśmy całodobowe Tesco w sąsiedniej miejscowości, ponadto jest Lidl i Spar. Aby nie spędzać dużo czasu „przy garach” czasem wybieraliśmy się na degustacje miejscowych produktów kulinarnych do różnych knajpeczek. Co nas zaskoczyło, większość z tych lokali czynna jest do godziny 22-23. Jeden tylko lokal był czynny całodobowo, jednak tam jakoś nigdy nie dotarliśmy. Kuchnia miejscowa jest smaczna, jednak bardzo tłusta (przynajmniej naszym zdaniem).
W sąsiedniej miejscowości, Balatonboglár, znajduje się punkt widokowy. Jest to metalowa konstrukcja z kilkoma platformami. Dodatkowo w nocy jest oświetlona, co dodaje uroku miasteczku.
Poza kąpielami w Balatonie wybraliśmy się na wycieczkę do Siófok oraz do Keszthely. Bardzo urokliwe miasteczka.
Wielkim doświadczeniem, przynajmniej dla nas jako osób wierzących, był udział w węgierskiej mszy świętej. Różni się od tych znanych z naszych Kościołów jednak Bóg jest wszędzie taki sam i ten sam.
Poza kąpielami i zwiedzaniem czasem robiliśmy zdjęcia. I tym sposobem przeminęły dwa tygodnie i przyszedł czas powrotu. W czwartek 30 sierpnia wróciliśmy do kraju pełni wrażeń, nowych doświadczeń, podbudowani kulturą mieszkańców, zwyczajami na drogach oraz ich stanem a także z przeświadczeniem, że jeszcze kiedyś wybierzemy się na Węgry. Uśmiech

Odpowiedz
"Iżusz Christusz" i "Amen" brzmią prawie tak samo. Oczko Kościoły może nie pękają w szwach, na składkę dają wprawdzie miedziaki - ale każdy, a nie co 15-ty, jak u nas (jak gdyby większość miała jakiś abonament albo bilet miesięczny Oczko ).
Odpowiedz
Mała fotorelacja z naszych wakacji - cz. I:

[Obrazek: 1652978bc8eed745.jpg]
Na samym wjeździe witają gości w różnych językach

[Obrazek: 42eaf002db30d61d.jpg]
Siófok

[Obrazek: 7a52e8fd2f1ce16e.jpg]
Punkt widokowy w Balatonboglár

[Obrazek: 180d60535bb32da0.jpg]
Widok z punktu na okolicę

[Obrazek: 0fab7ce2eec9b881.jpg]
Punkt widokowy nocą

[Obrazek: 02193ed9cc694db8.jpg]

[Obrazek: aa247ba3bc94f754.jpg]

[Obrazek: 96007fb25d085bb5.jpg]
Wschód słońca z punktu widokowego

[Obrazek: c1fc7732a5409b92.jpg]
Głodomory, których nie sposób nakarmić Uśmiech
Odpowiedz
Mała fotorelacja z naszych wakacji - cz.II:

[Obrazek: 13a8313bce44f70f.jpg]

[Obrazek: 9116ed8036f008f6.jpg]

[Obrazek: 04012e714a44c001.jpg]
Zachód słońca nad Balatonem (Balatonboglár)

Wycieczka do Keszthely

[Obrazek: d688c91264d88460.jpg]
Przed remizą strażacką

[Obrazek: 813d7a3444f6886e.jpg]
Miejscowe Gimnazjum

[Obrazek: ddc2e781e1a7b847.jpg]
Pałac Festeticsów

[Obrazek: d3a8cac86064fa47.jpg]
Otoczenie pałacu

[Obrazek: f9566a079f38e120.jpg]
Dziedziniec pałacowy

[Obrazek: 7987bcf468e7eaa4.jpg]
Pożegnalny obiadek

[Obrazek: daf075accae93fa8.jpg]
Pożegnanie... i w drogę do domku
Odpowiedz
Taka słoninka to się chyba u Węgrów nazywa "koguci grzebień"?
Odpowiedz
Nie wiem jak się nazywa, chociaż wyglądem przypomina wspomniany grzebień. Jedną zjadłem, drugą już sobie darowałem gdyż pozostałe składniki były bardziej apetyczne Uśmiech
Odpowiedz
Minęło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu, ale nie zapomniałam o mojej relacji i zgodnie z obietnicą, kontynuuję.
Dzień dziesiąty, 13.08.2012
Troszkę się przeziębiłam podczas objazdu dookoła Balatonu ( może lody, a może wiatr podczas rejsów), ale łyknęłam Apap i planujemy kolejny dzień wakacji. Miałam cały czas ochotę wybrać się do Tapolcy i zwiedzić tamtejszą jaskinię z jeziorkiem.
Po śniadaniu wyjeżdżamy w kierunku Tapolcy. Po przejechaniu około 20 km jesteśmy w tym urokliwym miasteczku. Wjechaliśmy do centrum w poszukiwaniu jaskini i po przejechaniu głównej ulicy skręciliśmy w lewo aby poszukać jakiś parking, przejeżdżając przez boczną uliczkę widzę jakąś dość długą kolejkę. I okazuje się, że jest to właśnie wejście do jaskini a ta kolejka to do kasy. Udało nam się zaparkować dość blisko, wykupiliśmy bilecik w parkomacie na 3h i idziemy ustawić się grzecznie do kolejki. Przed wejściem jest informacja, że czas zwiedzania wynosi ok 2h. Troszkę się denerwowałam czy wystarczy nam czasu na parkingu ( bała się, że czas się skończy podczas naszego pobytu w podziemiach), bo ta kolejka nie posuwała się zbyt szybko. Po godzinie dotarliśmy do kasy i po otrzymaniu biletu, znów trzeba było czekać, aż wyjdzie poprzednia grupa zwiedzających. Trwało to ok. 20 minut i mogliśmy wchodzić ( razem z całą grupą) do jaskini. Tam przewodnik opowiedział w kilku zdaniach o powstaniu jaskini i zaprowadził nas do jeziorka, gdzie czekaliśmy w kolejce na łódkę. Niestety akurat w tym momencie skończyło nam się miejsce na karcie SD i nie było już czasu na wymianę bo podpłynęła łódeczka. Wsiedliśmy i odpychając się jednym wiosełkiem lub ręką od ścian płynęliśmy wzdłuż korytarzy wypełnionych wodą, pięknie podświetlonych - wrażenia piękne, ale po 20 minutach okazało się, że to już koniec jaskini. Byłam troszkę zawiedziona. Okazało się ,że te 2h to czas razem z oczekiwaniem na wejście. No cóż, wyszliśmy na zewnątrz, parkingu pozostało jeszcze na 1h więc udaliśmy się na zwiedzanie miasteczka.
Teraz fotki:
Oto jedyne zdjęcia z jaskini zrobione telefonem:
[Obrazek: 34htcvn.jpg]
I drugie:
[Obrazek: sx0gig.jpg]
Na spacerze zahaczyliśmy o kawiarenkę, gdzie uraczyliśmy się deserem lodowym:
[Obrazek: 15f3vvm.jpg]
Następnie poszliśmy do pięknego parku, gdzie mieści się stary, zabytkowy młyn, restauracja, stawy z olbrzymimi karpiami:
[Obrazek: 206j59y.jpg]
[Obrazek: 263a5uq.jpg]
[Obrazek: 116td7d.jpg]
Po powrocie na kamping, krótki odpoczynek, a później spacerek na plażę w celach konsumpcyjnych. Mieliśmy ochotę zjeść rybę. W każdym prawie okienku zachwalany był "hek".
Zamówiliśmy 2 porcje. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy otrzymaliśmy dwie wielkie ryby w całości pieczone na głębokim tłuszczu, pyyyszne - chyba dorsze. Miałam problem zjeść taką porcję, ale dałam radę. Warto było i przyznam, że było to jakby dopełnienie tych wakacji, ponieważ choroba mnie powoli rozkładała i podjęliśmy decyzję, że następnego dnia wyjazd.
Odpowiedz
Pożegnanie z Balatongyorok
Ostatni spacer i ostatnie spojrzenie na " naszą górę":
[Obrazek: 239q9d.jpg]
molo a zarazem przystań:
[Obrazek: 106ed6f.jpg]

Rano zjedliśmy śniadanie, ja na tabletkach, mąż dzielnie pakował nasz dobytek i o 10.00 pożegnaliśmy ten gościnny zakątek.

[Obrazek: 1ig5dg.jpg]

Jedziemy w stronę Badacsony, do Badacsonytomaj, gdzie mieliśmy sprawdzoną winiarnię i tam zaopatrujemy się w kilka 2 litrowych buteleczek pysznego wina ( białe i czerwone), następnie do miejscowego sklepu, gdzie zakupiliśmy dość sporo paprikaszkolbasz, Turorudi, piwka owocowe dla smakoszy tych trunków.
Rachunek nie był mały, ale w domu czeka sporo osób spragnionych tych smakołyków.
Kilka zdjęć z drogi:
[Obrazek: 4vjq11.jpg]
stary, ale jary:
[Obrazek: 3508g8p.jpg]
I niech to pozostanie symbolem udanych wakacji - ciągle otwarty szlaban na granicy w Rajce:
[Obrazek: 2qsrua1.jpg]

W 2013 tez planujemy wyjazd na Węgry, ale będzie to tranzyt do Chorwacji. Tym razem odwiedzimy południowy brzeg Balatonu, chyba Balatolelle. Ale to jeszcze się okaże!

Pozdrawiam wszystkich czytających - Emi
Odpowiedz