14-01-2013, 23:25
Super!
Węgierskie kiszonki
|
14-01-2013, 23:25
Super!
14-01-2013, 23:44
Takie kiszonki wyglądają super i smakują również
papryka z fetą papryka z czosnkiem
Vegyes savanyússág (csalamádé)
Według mnie to jedna z ciekawszych kiszonek (?) bo jest wielowarzywna. Tak naprawdę to nie wiem czy to kiszonka czy marynata bo octu w tym jest niewiele. Wiem jedno, że csalamádé w wydaniu z ostrą papryką zakupiona na stoisku cioci Erzséke w Stołecznej hali targowej przy moście Wolności była wspaniała. Składniki: 0,5 kg kapusty, 0,25 kg ogórków, 0,25 kg marchewki, 0,25 kg papryki białej może być słodka, ale może też być ostra 0,25 kg cebuli, 10 dkg cukru, 2 dkg soli, 75 ml octu 20% 1/4 łyżeczki salicylu 1/4 łyżeczki kawowej borkénpor (środek konserwujący:pirosiarczyn potasu (K2S2O5) używany również w produkcji wina -ostrożnie z ilością bo trucizna) Przygotowanie: Obieramy kapustę, marchewkę i cebulę. Myjemy ogórki i paprykę. Wszystkie warzywa szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy do 5 litrowego słoja lub wiadra z tworzywa sztucznego. Górę przykrywamy. Już na drugi dzień możemy konsumować, jednak najlepsza jest po jednym tygodniu od przygotowania. W tym okresie, jak to mówią w branży napojów, smaki się przegryzą. Można ją długo przechowywać. I jeszcze fotka z portalu węgierskiego
15-01-2013, 18:53
hmmm....
Julka no to ja nie wiem co masz na myśli. Ja osobiście znam wiele rodzajów tzw. savanyússág lub csalamádé. I te wszystkie są robione z octem lub octem owocowym. Z typowych kiszonek to widziałem jedynie kiszoną kapustę i ogórki małosolne (bo ciężko je nazwać kiszonymi). W ogóle znajomi byli bardzo zdziwieni, że można kiszone ogórki trzymać na zimę .
15-01-2013, 19:23
(15-01-2013, 18:53)Lukacs napisał(a): Z typowych kiszonek to widziałem jedynie kiszoną kapustę i ogórki małosolne (bo ciężko je nazwać kiszonymi).A takie ogórki z beczki, jakie daje się do chleba ze smalczykiem? To właśnie są kiszone ogórki. A ogórki małosolne to po prostu ogórki kiszone - krótko. (15-01-2013, 18:53)Lukacs napisał(a): W ogóle znajomi byli bardzo zdziwieni, że można kiszone ogórki trzymać na zimę .Można, można. Ale narobiłam z tymi kiszonkami, nie będę więcej tłumaczyć tych zawiłości, bo jeszcze zostanę ekspertem forum od kiszonek . ________________ Waldek, dzięki za przepis, Twój przepis to marynata, oj... niechybnie grozi mi "ekspertstwo"
15-01-2013, 19:42
julka - moim skromnym zdaniem kiszonki które szukasz to marynaty, ale jak znajdziesz przepis na taka bez octu to daj znać
15-01-2013, 19:50
Lukacs niewykluczone, że masz rację.
Ponieważ nie lubię takich octowych przetworów, poczekam może ktoś się odezwie.
16-01-2013, 11:10
julka, okazuje sie sie, ze Lukacs ma racje. Czy marynaty , czy kiszonki , jak go zwal, tak go zwal, ocet musi byc.
16-01-2013, 16:52
Ribizli ... no to mnie już ostatecznie pozbawiłaś nadziei.
Ale kapustę kisi się bez octu. Pozdrawiam.
16-01-2013, 17:01
Doprecyzuje: to czego Ty szukasz, nazywajac "wegierskimi kiszonkami" jest robione na Wegrzech z octem. Ocet pelni role "utrwalacza". Tak mnie poinformowano " ze zrodla"....
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Wina węgierskie | fvg | 707 | 458,604 |
18-12-2024, 17:27 Ostatni post: Remik |
|
Restauracje węgierskie w Polsce | fvg | 83 | 77,295 |
09-08-2022, 22:14 Ostatni post: Waldek |
|
Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 | Waldek | 0 | 672 |
12-06-2022, 11:47 Ostatni post: Waldek |
|
Węgierskie wody mineralne | Kamjon | 14 | 20,752 |
31-01-2019, 23:03 Ostatni post: Slavekk |
|
Potrawy węgierskie - godne polecenia | Dora_hu | 91 | 120,567 |
30-01-2017, 7:19 Ostatni post: Sztasek |