Liczba postów: 15
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
(09-03-2013, 20:59)varpho napisał(a): tak, dodam, że trybu oznajmującego, czasu teraźniejszego i koniugacji podmiotowej czyli nieokreślonej.
to na razie niewiele mi nie mówi, ale na wszystko przyjdzie czas
dzieki, bo czułam się trochę zagubiona z tymi czasownikami. to jak w takim razie znaleźć bezokolicznik? czy one sa w ogóle potrzebne?
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 0
Reputacja:
10
bezokolicznik tworzysz przez dodanie -ni
tanul -> tanulni
olvas -> olvasni
keres -> keresni
lub -eni/ani:
tanít -> tanítani
épít -> építeni
To tak z grubsza, a czy są potrzebne? SĄ!
chociażby po to, by wyrazić, że np. lubisz/chcesz coś robić
lubię czytać - szeretek olvasni
lubię tańczyć - szeretek táncolni
chcę się uczyć - tanulni akarok
lub do wyrażenia czasu przyszłego:
będę czytać - olvasni fogok
będziesz się uczyć - tanulni fogsz
będzie czytać - olvasni fog
Liczba postów: 14
Reputacja:
1
O mamo boję się zaczynać w ogóle... Myślicie, że to dobry pomysł zaczynać naukę węgierskiego i robić prawo jazdy w tym samym czasie? ;p
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 42
Reputacja:
19
Pewno, że tak Swoją drogą... tak jakoś mi się skojarzyło z Twoim nickiem trochę i tematem prawka... Kispolski - takim terminem określają Węgrzy malucha (Fiat 126p).
No, to jedno słówko już znasz
Liczba postów: 3
Reputacja:
1
Witam,
Miesiąc temu zaczęłam przygodę z językiem węgierskim. W moim mieście też nie ma żadnych kursów tego języka, tzn. jest jeden, ale zainteresowanie jest zbyt małe, żeby otworzyć grupę
Więc dorwałam w sieci gościa, który udziela prywatnych lekcji, korzystam z "Halló, itt Magyarország", do tego uczę się na stronach "Livemocha.net" oraz "Memrise.com". Nie jest łatwo, przyznaję, ale jest to dla mnie fascynujące doświadczenie i niech mnie licho, a nauczę się węgierskiego.
Chciałabym się osłuchać z "melodią" tego języka, ale nie lubię suchych odsłuchów. Zna ktoś może jakąś stronkę, na której można oglądać węgierskie filmy, seriale, bajki, cokolwiek?
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Reputacja:
375
(01-06-2013, 10:59)darhali napisał(a): Chciałabym się osłuchać z "melodią" tego języka, ale nie lubię suchych odsłuchów. Zna ktoś może jakąś stronkę, na której można oglądać węgierskie filmy, seriale, bajki, cokolwiek?
Jasne, zobacz tutaj
Liczba postów: 3
Reputacja:
1
Dzięki wielkie, na pewno się przyda.
Mam nadzieję, że w miarę niedługo zacznę choć trochę rozumieć
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 4
Reputacja:
113
A kiedy już zaczniesz, to spróbuj odwiedzić archiwum węgierskiej telewizji. Filmy, wiadomości, dokumenty - do wyboru, do koloru. Poza tym węgierskie piosenki tutaj jest ogromna baza, wiele ilustrowanych filmikami z YT. Panuje opinia, ja też ją podzielam, że piosenki to najłatwiejszy sposób poznawania języka, ponieważ tematyka kręci się zwykle między ja, ty i to, co między nami. Siłą rzeczy słownictwo nie jest przebogate i stosunkowo łatwo je przyswoić. No i radio, a już osobliwie reklamy i wiadomości - całkiem spora lista rozgłośni oraz sposoby słuchania.
Liczba postów: 23
Reputacja:
10
A ja przypomnę jeszcze o stronce magyarora - można znaleźć kilka nagrań audio - ok, jest tego mało, ale na początek jak znalazł:
http://www.magyarora.com/magyar/shortaudio.html
|