(30-07-2012, 22:34)fvg napisał(a): Ok, następnym razem będę się musiał lepiej rozglądać. To jeszcze jedno: kiedy mniej więcej jest sezon na figi?Figi zbiera się pod koniec lipca. Więcej info: http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/...k+tudastar
Znalazłem przysmak figowy.
Wino z fig
Składniki:
90 dkg fig
1 dkg drożdży lub 3-4 łyżki piwa
3,2l wody
75 dkg cukru
Przygotowanie: Figi pokroić drobno, ułożyć w słoiku 5 litrowym, z pokruszonymi drożdżami lub piwem. Wodę przegotować dodać cukier i zimnym syropem zalać figi. Słoik przykryć papierem i trzymać przez 3 tygodnie w ciepłym lub słonecznym miejscu. W ten sposób powstanie wino figowe. Jak figi opadną na dno słoika i sok będzie klarowny, delikatnie zbierzemy go chochlą (nie przechylamy słoja, żeby nie zrobił sie mętny), następnie przelewamy przez gęste płótno lub filtr papierowy do drugiego słoja. Później jak osiądzie ponownie filtrujemy. Tak przygotowane wino ma kolor i smak zbliżony do win aszú.
źródło:
http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=79