Cześć.
Mam na imię Krzysiek, mam 28 lat i tak się stało, że w tym roku zamieszkałem w Pradze.
Nie obawiajcie się, nie pomyliłem for.
Chodzi o to, że mieszkam z moim przyjacielem, który jest pół-Węgrem, pół-Słowakiem. To on zachęcił mnie do tego, bym uczył się węgierskiego - jeśli chcę, bo w końcu rzadko kto ma taką okazję, by mieć węgierskiego native speakera w domu.
Pomyślałem, że powinienem wykorzystać tę szansę. Nie wspominając już o tym, że język węgierski brzmi po prostu pięknie. Poza tym uchodzi za trudny, jest niepodobny właściwie do żadnego innego języka, toteż znajomość mowy Madziarów uważam za swego rodzaju prestiż.
Bardzo się cieszę, że znalazłem to forum, przejrzałem je już pod kątem różnych materiałów pomocnych w nauce, i cóż... mam nadzieję, że mój zapał nie osłabnie. Na miejscu mam jeszcze słowacki (właściwie czechosłowacki, bo wydany w 1986 roku, niemniej jednak napisany jest po słowacku) podręcznik do nauki j. węgierskiego autorstwa Emy Mussoniovej, Ladislava Tankó i Andreja Kostolného "Maďarčina pre samoukov". Kto wie, może kiedyś go przetłumaczę?
Niemniej jednak nic nie obiecuję.
P.S.
Jak na tym forum ustawić sygnaturę? Czy trzeba spełnić ku temu jakieś określone warunki?