03-07-2018, 7:43
eplus - swego czasu, jako że było to w latach 70-tych ub.wieku, mieliśmy okazję skosztować zupy rybnej gotowanej w bograczu na wolnym ogniu. Jej odmienny (jak dla nas) wygląd i pikantny aromat świadczył, że to zupełnie coś nowego, co długo pozostanie w pamięci jako wakacyjna przygoda. W talerzu był spory kawałek ryby zalanej czerwonym płynem, obok kromka chleba i szklanka.
Już sam aromat świadczył, że zupa pikanta i ostra. Trudno było to przełknąć ... taki starszy Węgier nalał do szklanki wina i powiedział, o czym dzisiaj wiem: popij, bo ryba lubi pływać.
W wielu regionach Węgier jadłem "halaszlé" i powiem szczerze, najbardziej smakuje mi gotowana tradycyjnie i serwowana z domowym na grubo krojonym makaronem.
W karcie dań są tylko dwa rodzaje zupy rybnej: pontyhalászlé i i korhely halászlé. Prawdopodobnie obie zupy gotowano na bazie karpia (ponty) i suma (harcsa). Jest niewielka, ale zasadnicza różnica w sposobie gotowanie obu zup:
- pontyhalászlé, tradycyjnie po rybacku
- korhely halászlé, wcześniej należy na tłuszczu zeszklić na drobno pokrojoną cebulę ... ten rodzaj zupy rybnej jest tłusty
Jeśli chodzi o "wkładki rybne" w zupie, to masz do wyboru: szelet (plaster, sztuka, dzwonek) i filé (filet).
Zupy rybne w miseczce, w bograczu, z chlebem
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i plaser suma ..... 950
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i nacięty filet z karpia ..... 900
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce, bez plastra ryby ..... 740
(korhely halászlé) w miseczce i plaser suma (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 1000
(korhely halászlé) w miseczce i nacięty filet z karpia (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 950
(korhely halászlé) w miseczce, bez plastra ryby ..... 790
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i plaser suma ..... 1900
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1800
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu bez plastra ryby ..... 1480
(korhely halászlé) w bograczu i plaser suma ..... 2000
(korhely halászlé) w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1900
(korhely halászlé) w bograczu bez plastra ryby ..... 1580
Halbelsőség a halászléhez. Idény jelleggel! - Wnętrzności ryby. W zależności od sezonu!
PS. "Halbelsőség" ... pospolicie na Węgrzch pod tym wyrażeniem określanym są ikra i mlecz.
Czasami jako rarytas w niektórych restauracjach serwują wątrubkę szczupaka, miętusa.
Już sam aromat świadczył, że zupa pikanta i ostra. Trudno było to przełknąć ... taki starszy Węgier nalał do szklanki wina i powiedział, o czym dzisiaj wiem: popij, bo ryba lubi pływać.
W wielu regionach Węgier jadłem "halaszlé" i powiem szczerze, najbardziej smakuje mi gotowana tradycyjnie i serwowana z domowym na grubo krojonym makaronem.
W karcie dań są tylko dwa rodzaje zupy rybnej: pontyhalászlé i i korhely halászlé. Prawdopodobnie obie zupy gotowano na bazie karpia (ponty) i suma (harcsa). Jest niewielka, ale zasadnicza różnica w sposobie gotowanie obu zup:
- pontyhalászlé, tradycyjnie po rybacku
- korhely halászlé, wcześniej należy na tłuszczu zeszklić na drobno pokrojoną cebulę ... ten rodzaj zupy rybnej jest tłusty
Jeśli chodzi o "wkładki rybne" w zupie, to masz do wyboru: szelet (plaster, sztuka, dzwonek) i filé (filet).
Zupy rybne w miseczce, w bograczu, z chlebem
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i plaser suma ..... 950
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i nacięty filet z karpia ..... 900
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce, bez plastra ryby ..... 740
(korhely halászlé) w miseczce i plaser suma (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 1000
(korhely halászlé) w miseczce i nacięty filet z karpia (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 950
(korhely halászlé) w miseczce, bez plastra ryby ..... 790
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i plaser suma ..... 1900
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1800
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu bez plastra ryby ..... 1480
(korhely halászlé) w bograczu i plaser suma ..... 2000
(korhely halászlé) w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1900
(korhely halászlé) w bograczu bez plastra ryby ..... 1580
Halbelsőség a halászléhez. Idény jelleggel! - Wnętrzności ryby. W zależności od sezonu!
PS. "Halbelsőség" ... pospolicie na Węgrzch pod tym wyrażeniem określanym są ikra i mlecz.
Czasami jako rarytas w niektórych restauracjach serwują wątrubkę szczupaka, miętusa.