Prośba o tłumaczenie
eplus - swego czasu, jako że było to w latach 70-tych ub.wieku, mieliśmy okazję skosztować zupy rybnej gotowanej w bograczu na wolnym ogniu. Jej odmienny (jak dla nas) wygląd i pikantny aromat świadczył, że to zupełnie coś nowego, co długo pozostanie w pamięci jako wakacyjna przygoda. W talerzu był spory kawałek ryby zalanej czerwonym płynem, obok kromka chleba i szklanka. 
Już sam aromat świadczył, że zupa pikanta i ostra. Trudno było to przełknąć ... taki starszy Węgier nalał do szklanki wina i powiedział, o czym dzisiaj wiem: popij, bo ryba lubi pływać. 
W wielu regionach Węgier jadłem "halaszlé" i powiem szczerze, najbardziej smakuje mi gotowana tradycyjnie i serwowana z domowym na grubo krojonym makaronem. 
W karcie dań są tylko dwa rodzaje zupy rybnej: pontyhalászlé i i korhely halászlé. Prawdopodobnie obie zupy gotowano na bazie karpia (ponty) i suma (harcsa). Jest niewielka, ale zasadnicza różnica w sposobie gotowanie obu zup:
- pontyhalászlé, tradycyjnie po rybacku  Uśmiech
- korhely halászlé, wcześniej należy na tłuszczu zeszklić na drobno pokrojoną cebulę ... ten rodzaj zupy rybnej jest tłusty  Smutek 
Jeśli chodzi o "wkładki rybne" w zupie, to masz do wyboru: szelet (plaster, sztuka, dzwonek) i filé (filet).
Zupy rybne w miseczce, w bograczu, z chlebem  
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i plaser suma ..... 950
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce i nacięty filet z karpia ..... 900
(pontyhalászlé) z karpia, w miseczce, bez plastra ryby ..... 740

(korhely halászlé) w miseczce i plaser suma (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 1000
(korhely halászlé) w miseczce i nacięty filet z karpia (pikantny, ze śmietaną, cytryną) ..... 950
(korhely halászlé) w miseczce, bez plastra ryby ..... 790

(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i plaser suma ..... 1900
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1800
(pontyhalászlé) z karpia, w bograczu bez plastra ryby ..... 1480

(korhely halászlé) w bograczu i plaser suma ..... 2000
(korhely halászlé) w bograczu i nacięty filet z karpia ..... 1900
(korhely halászlé) w bograczu bez plastra ryby ..... 1580

Halbelsőség a halászléhez. Idény jelleggel! - Wnętrzności ryby. W zależności od sezonu!

PS. "Halbelsőség" ... pospolicie na Węgrzch pod tym wyrażeniem określanym są ikra i mlecz. 
Czasami jako rarytas w niektórych restauracjach serwują wątrubkę szczupaka, miętusa.
Odpowiedz
Dzięki! Chwilowo wyczerpałem przydział punktów. Czyli mają dwie zupy rybne (a może cztery?) i dodają wkładkę lub nie, według życzenia. Filet nie będzie miał ości, czy może mieć? I je się go łyżką, czy widelcem z talerza zupy? Bez plastra ryby to sam wywar pewnie, najbezpieczniejszy, tylko jak kawa instant. Oczko
Życzę taaaakiej ryby! Oczko https://www.karpmax.pl/
Odpowiedz
(03-07-2018, 11:17)eplus napisał(a): ... Czyli mają dwie zupy rybne (a może cztery?) i dodają wkładkę lub nie, według życzenia. Filet nie będzie miał ości, czy może mieć? I je się go łyżką, czy widelcem z talerza zupy? Bez plastra ryby to sam wywar pewnie, najbezpieczniejszy, tylko jak kawa instant. Oczko ...
Najlepszą zupę rybną jadłem na południu Węgier w okolicach Paks, Dunakömlőd, Baja, Szeged.
Jeśli w restauracji (étterem) czy gościńcu (vendéglő) podają tylko z chlebem - nie zamawiam. Zawsze proszę o tradycyjną z grubym makaronem, karpiową (pontyhalászlé) z plastrem (halszelet). Najwięcej ości u karpia jest w okolicy ogona, ta część nie jest serwowana. Najsmaczniejszy kawałek karpia to ten bezpośrednio za głową.
Jeśli na stole brak widelców, można o nie poprosić ... wcześniej warto popatrzć na gości przy stole jak jedzą rybę.
Parę lat temu w Dunakömlőd jedliśmy olbrzymie dzwonki z karpia łyżką, wyciągając koście palcami...  Uśmiech
Odpowiedz
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Oglądałem ostatnio ruiny tego czegoś, ale nie jestem do końca pewny czy to był tylko kościół, czy może klasztor, czy też jakaś forma siedziby królewskiej?
http://dunakanyarinfo.hu/tag/prepostsagi-romok/
Odpowiedz
(10-07-2018, 12:23)Pudelek napisał(a): Czy ktoś mógłby mi pomóc? Oglądałem ostatnio ruiny tego czegoś, ale nie jestem do końca pewny czy to był tylko kościół, czy może klasztor, czy też jakaś forma siedziby królewskiej?
http://dunakanyarinfo.hu/tag/prepostsagi-romok/

"Prépostság romok és Altemplom" w Dömsöd ... to ruiny, pozostałości kościoła i plebanii... (rekonstrukcja)
- węg.: prépost, prezbiter, osoba duchowna zarządzająca parafią ... proboszcz, pleban.
- węg.: altemplom, część kaplicy, kościoła, położona poniżej podłogi składająca się z trzech naw, ... krypta
Odpowiedz
piękne dzięki Uśmiech
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prosba o sprawdzenie poprawnosci tekstu Karolina 68 0 576 12-09-2017, 0:59
Ostatni post: Karolina 68
  Nietypowa prośba adam9109545 0 1,346 14-04-2016, 22:15
Ostatni post: adam9109545



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości