Węgierska nutka na dziś
Flaga węgierska   Debreczyn: 3 - 6 lipca 2024 r.
XXII. Międzynarodowy Festiwal Orkiestr Wojskowych, orkiestry wojskowe z jedenastu krajów. W festiwalu, obok gospodarzy, wzięli udział muzycy wojskowi z Austrii, Chorwacji, Czech, Rumunii, Słowacji. Egiptu, Holandii, Włoch, Turcji. 
Polskę reprezenowała Orkiestra Wojskowa z Lublina...  > 1:45
"Katonazenekarok Debrecen belvárosában ... Orkiestry wojskowe w śródmieściu Debreczyna" 
Odpowiedz
Flaga węgierska Flaga polska ... 1 października - Międzynarodowy Dzień Osób Starszych Wino Najserdeczniejsze Życzenia Seniorom Naszego Forum 
"Van nékem egy rettenetes szokásom..."

Van nékem egy rettenetes szokásom ... Mam ja jeden straszny nawyk
Ha bort iszom, a pálinkát kívánom ... Gdy piję wino, pragnę też palinki 
Erre még az öregapám öregapja tanított ... Tego nauczył mnia jeszcze dziadek mojego dziadka
Aki még a hordóval is koccintott ... Który nawet i za beczkę toast wznosił ...
Odpowiedz
Flaga węgierska   od 3 dni pada, siąpi niemiłosiernie ... 
"Betyárdal, Esik eső szép csendesen csepereg ... Piosenka Baciara, Pada deszcz, cicho dorodnie kapiąc"

Esik eső, szép csendesen csepereg ... Pada deszcz, cicho doradnie kapie
Rózsa Sándor a kocsmába veszeleg ...  Sándor Rózsa weseli się w karczmie
Kocsmárosné, bort hozzon az asztalra ... Karczmareczko, podaj wino do stołu
Legszöbb lányát állítsa ki strázsára ! ... Swoją najpiękniejszą córkę postaw na straży !
Odpowiedz
Flaga węgierska   7 października 1942 r... 
Urodziła się Judit Halász, węgierska aktorka, piosenkarka, ciągle popularna wykonawczyni piosenek dla dzieci  Uśmiech
Halász Judit - "Boldog Születésnapot ... Szczęśliwego dnia urodzin"

Ez a nap más mint a többi, ezt te is jól tudod ... Ten dzień jest inny niż pozostałe, dobrze o tym wiesz
Másként kelt fel reggel a nap és másként járt a hold ... Inaczej wzeszło i słońce, i księżyc
Köszöntünk hát téged, ha már így együtt vagyunk ... Jeśli już jesteśmy razem, więc witamy cię
S ajándékul fogadd el vidám kis dalunk ... I jako prezent przyjmij naszą piosenkę
Róża  Róża  Róża 
Boldog, boldog, boldog születésnapot ...  Szczęśliwego... szczęśliwego dnia urodzin
Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod ... Życzymy wiele kolejnych tak pięknych dni ...
Odpowiedz
Cytat:04-10-2024, 12:14  Sztasek napisał  Grająca droga #10  
[Obrazek: hun.png]  droga główna nr 21 pomiędzy Hatvan i Lőrinci ... "Nélküled ... Bez Ciebie" - Ismerős Arcok 
> https://www.youtube.com/watch?v=rDBifG01grw

"Nélküled ... Bez Ciebie" - Ismerős Arcok

Annyi mindent kéne még elmondanom … Mam jeszcze tyle do powiedzenia
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom … Jeśli tego nie zrobię, to może nie będzie już okazji
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk … By powiedzieć jak dobrze, że jesteśmy tutaj
S mint a régi jó barátok, egyet mondunk, s egyet gondolunk … I jak starzy dobrzy przyjaciele, mówimy i myślimy to samo 
S bár a lényeget még nem értheted … I choć jeszcze nie rozumiesz o co chodzi
Amíg nem éltél nehéz éveket … Dopóki nie przeżyjesz trudnych lat
Hogy történjen bármi, amíg élünk, s meghalunk … Niech dzieje się co chce, dopóki żyjemy, i umrzemy
Mi egy vérből valók vagyunk … Jesteśmy tej samej krwi ...

Odpowiedz
12 października obchodzimy Światowy Dzień Reumatyzmu.
„...codziennie budzą się z bólem, zazwyczaj nie widać, że coś im dolega. Chorują po cichu. Często nawet nie są leczeni…” (Interia.pl)
Pap Rita - "Mama gyógyits meg..."

Ha éget a láz, tested gyötri a fájdalom … Gdy gorączka pali, twoje ciało dręczy ból
Csak arra vársz, hogy ő végre átkaroljon … Oczekujesz, by wreszcie cię przytulila
Egy kis simogatás, rögtön minden olyan más … Odrobina pieszczoty i wszystko jest już inne
Könnyebben hat, mint az orvosság … Działa łatwiej niż lekarstwo
Gyorsabban, mint te gondolnád … Szybciej niż twoja myśl
  Serce
Mama, gyógyíts meg … Mamo, uzdrów mnie
Ó mama, gyógyíts meg … O, Mamo, uzdrów mnie
Kicsit fáj most a szívem … Trochę boli mnie moje serce
S nem múlik el … A ból nie ustępuje
Odpowiedz
Fryderyk Chopin wybitny polski kompozytor i pianista, jeden z najlepszych w okresie epoki romantyzmu.
Urodził się 1 marca 1810 r. w Żelazowej Woli, wychował się w Polsce.
Większość życia spędził w Paryżu… i tam zmarł 17 października 1849 r.
 "Fyderyk Chopin: Preludium e-minor (Op. 28 No. 4)" - Gergely Bogányi               
Odpowiedz
"Fyderyk Chopin: Preludium e-minor (Op. 28 No. 4)" - Jimmy Page
Odpowiedz
Ośrodek Chopinowski Szafarnia (kujawsko-pomorskie): Rok 2024 Rokiem Fryderyka Chopina.
Remember that piano
So delightful unusual
That classic sensation
Sentimental confusion
Used to say
I like Chopin
Love me now and again

Rainy days never say goodbye
To desire when we are together
Rainy days growing in your eyes
Tell me where's my way

Imagine your face
In a sunshine reflection
A vision of blue skies
Forever distractions
Used to say
I like Chopin
Love me now and again
Odpowiedz
25 pażdziernika  Flaga węgierska  80-te urodziny obchodzi Kati Kovács ... 100 lat  Róża
Kovács Kati - "Elfutok"

Elmegyek, elfutok, engem többé nem találsz … Odejdę, ucieknę, mnie już więcej nie znajdziesz
Elmegyek, elfutok, mert már lassan meg se látsz … Odejdę, ucieknę i już mnie nie zobaczysz
Elfutok, elmegyek, ahogy mástól is mennék … Ucieknę, odejdę, tak jak od kogoś innego
Jól tudom, nincs remény, most egymást úgysem értenénk … Dobrze wiem, brak nadziei, a wspólnie już się nie zrozumiemy
Gondolom, más helyen talán most is várnak még … Myślę, że może jeszcze gdzieś indziej czekają
Úgy hiszem, lesz még ház, ahol boldogabb lehetnék … Wierzę, że będzie znów taki dom, w którym będę szczęśliwsza

És ha elmegyek, már nem hiszem, semmi nem veszett … A gdy odejdę, już nie wierzę, że nic nie stracone
eddig is csak azt csináltuk, mind mi jó volt … bo do tej pory robiliśmy tylko to, co zawsze było dobre
Elfutok, tőled távol is fordul majd mindig a földgömb … Ucieknę, a świat w dali odwracać się będzie od ciebie
Elhagyok valakit, aki féltett a végtelen éjtől … Zostawiam kogoś, kto mnie chronił przed nocą bez końca
Elmegyek, de azt tudd, mindig én leszek az, aki sírok … Odejdę, ale wiedz, że to ja zawsze będę płakać
Pont mikor, mikor úgy, ugyanúgy, egyszer hallom a hangod … Otóż to, kiedy właśnie tak samo usłyszę twój głos

Eltűnök, elmegyek, hogy a színemet se lásd … Zniknę, odejdę, abyś mnie już nigdy nie zobaczył
Elfutok, elmegyek, hogy a lelkemet már ne bántsd … Ucieknę, odejdę, byś mojej duszy już nigdy nie ranił
Elmegyek, elfutok, mert most máshoz állsz közel … Odejdę, ucieknę, bo teraz jesteś blisko kogoś innego
Elfutok, elmegyek, hogy majd egyszer átölelj … Ucieknę, odejdę, abyś mnie jeszcze raz objął

És ha elmegyek, már nem hiszem, semmi nem veszett … A gdy odejdę, już nie wierzę, że nic nie stracone
eddig is csak azt csináltuk, mind mi jó volt … bo do tej pory robiliśmy tylko to, co zawsze było dobre…
Odpowiedz