16-01-2013, 17:11
Ribizli, dziękuję serdecznie za wyjaśnienia. Już wszystko jasne.
Węgierskie kiszonki
|
16-01-2013, 17:11
Ribizli, dziękuję serdecznie za wyjaśnienia. Już wszystko jasne.
16-01-2013, 21:08
Man nadzieje julka, że nie zniechęcisz się do kiszonko-marynat , bo są naprawdę smaczne.
16-01-2013, 22:56
16-01-2013, 23:04
"Zrodlo" to wegierska para malzenska, ktora od lat mieszka w miescie ale w domu robi wszystko wlasnym sumptem, jako ze pochodza ze wsi i nie maja zaufania do "kupnych" produktow.
16-01-2013, 23:05
(16-01-2013, 21:08)Lukacs napisał(a): Man nadzieje julka, że nie zniechęcisz się do kiszonko-marynat , bo są naprawdę smaczne. (14-01-2013, 20:53)julka napisał(a): Ja miałam okazje zjeść takie kiszonki kupowane na targu, sprzedawane z beczki, z wiaderka lub innego pojemnika. Jak zwał, tak zwał. Jadłam i jestem wielką amatorką.
10-04-2013, 19:49
Najlepszymi w kiszeniu sa rosjanie. Ja korzystam z takich przepisow, kapusta ,ogorki, sliwki w occie (super).Wegrzy natomiast wiele rzeczy kwasza tzn dodaja ocet.Pisze bez polskich znakow bo klawiatura jest taka przy tablecie.Jezeli chcecie przepisy to piszcie na forum lub januszgg13@gmail.com
Pozdrawiam
10-04-2013, 20:21
Pewnie, że chcemy-na forum.
Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków. Pani czesieko
12-04-2013, 18:55
Mówisz i masz.
Przyprawy ( g ) Zestaw nr 1 2 3 4 5 koper 350 300 400 300 400 Chrzan korzeń 50 50 70 50 60 czosnek 40 30 - 90 40 Papryka ostra 10 20 - - 15 Czarna porzeczka liście 250 - - 100 - Liście dębu 100 - - - - estragon - 50 - - - majeranek - 5 - - - Pietruszka korzeń - - - 5 - seler - - - 5 25 szpinak - - - 30 - pasternak - - - - 25 Liście wiśni - - - - 100 Gorczyca (łyżki stołowe) - - - - 2 Woda ( l ) 5 5 5 5 5 Sól (g ) 300-400 300-400 300-400 300-400 300-400 Ogórki ( kg )10 10 10 10 10
13-04-2013, 13:59
Julka, jeżeli chcesz przepis na kiszonki bez octu, niekoniecznie węgierskie to mogę zapytać się babci bo jej kiszone ogórki są pyszne.
30-09-2013, 21:52
Podaje przepis na kiszoną sałatkę warzywną nie węgierską ale bardzo smaczną.
Sałatka Kozacka 30 deko białej kapusty po 15 deko: marchewki pietruszki selera pora kalafiora brokuły papryki ogórka 2 główki czosnku po 1 pęczku; kopru i pietruszki 3 ziarenka: ziela angielskiego jałowca 30g soli kamiennej 1 bardzo płaska łyżka cukru Wszystko szatkujemy mieszamy z przyprawami i zostawiamy co najmniej na godzinę ( ja zostawiam na całą noc) potem przekładamy do słoików zakręcamy i po 4 dniach mamy gotową sałatkę. W chłodnym miejscu możemy przechowywać tak długo jak inne kiszonki. Smacznego |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Wina węgierskie | fvg | 707 | 458,606 |
18-12-2024, 17:27 Ostatni post: Remik |
|
Restauracje węgierskie w Polsce | fvg | 83 | 77,308 |
09-08-2022, 22:14 Ostatni post: Waldek |
|
Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 | Waldek | 0 | 672 |
12-06-2022, 11:47 Ostatni post: Waldek |
|
Węgierskie wody mineralne | Kamjon | 14 | 20,753 |
31-01-2019, 23:03 Ostatni post: Slavekk |
|
Potrawy węgierskie - godne polecenia | Dora_hu | 91 | 120,568 |
30-01-2017, 7:19 Ostatni post: Sztasek |