Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Liczba postów: 6,285
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
Pomyślałem o journey… jaki on nieszczęśliwy… jak trudno zaistnieć nie pamiętając jej imienia… to jemu właśnie dedykuję… takaką węgierską ludową piosenkę (Egy asszonynak kilenc a leánya) o pewnej samotnie żyjącej kobiecie … miała ona 9 córek, ciągle je liczyła. Każdego wieczora krzykiem przywoływała po imieniu dziewczęta wołając je na na kolację...: "Erzsi, Piri, Sári, Juliska, Rozáli, Ella, Bella, Juci, Karolina, gyertek vacsorálni."
TUTAJ POSŁUCHASZ W ORYGINALE
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jak się wymawia imię Araný i to znaczy złota -prawda?
Reputacja:
2,573
(23-11-2017, 23:10)Figola-999 napisał(a): Jak się wymawia imię Arany i to znaczy złota - prawda?
złoto ... w j.węgierskim "arany", wym. oroń
Jeśli chodzi o imiona występuje, tylko wspomniana jego forma "Arany" jest rzadko spotykana. Częściej występuje natomiast "Aranka", choć nie jest już tak popularnym imieniem jak w XX. wieku. Spotkałem się z osobami o tym imieniu w ub.wieku.
W sąsiadujących z Węgrami krajach miałem okazję poznać osoby o imionach Zlatka, Zlata.
Reputacja:
0
(09-03-2013, 4:00)fvg napisał(a): Nie wiem, jak to się stało, że przegapiłem wcześniej ten wątek. Świetna sprawa, Ribizli! Wielkie dzięki. Szczególnie bogactwo imion żeńskich robi wrażenie. Choć trzeba przyznać, że żadnej Poziomki czy Opala (po polski brzmi dziwnie, bo "opal" jest rodzaju męskiego, Węgrzy natomiast - jak wiadomo - rodzajów nie uznają ) jeszcze nie spotkałem. Ale na przykład Nárcisz już znam!
Ribizli, jeżeli nie masz nic przeciwko, to jutro przysiądę do tego i trochę zredaguję ten tekst, żeby był bardziej przejrzysty, bo naprawdę warto!
No, to jak byście nazwali swe węgierskie dziecko?
PS. Ribizli brak na liście "imion owocowych"
Reputacja:
0
Co sądzisz np.: o imionach Ersèbet dla dziewczynki i Zoltan dla chłopca?
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Pierwsze to przecież Elżbieta. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach warto zainwestować w imiona mają ce odpowiedniki w świecie. Jestem właśnie pod wrażeniem uroczystości w angielskiej szkole, gdzie świadectwa odbierali Makumba (tak!) i Sulejman Sulejman Islam, natomiast nasz Kołodziejczyk w ustach mistrza ceremonii zabrzmiał jak piłowany łańcuch (to oczywiście z Misia).
Reputacja:
2,573
(24-11-2017, 23:31)Figola-999 napisał(a): Co sądzisz np.: o imionach Erzsèbet dla dziewczynki i Zoltán dla chłopca?
Erzsébet - majestatna i mądra, dystyngowana, elegantka z klasą o wielkim sercu,
czasami oziębła i trudnodostępna...
Zoltán - przchodzi mi na myśl powieść pt. "Kárpáthy Zoltán" jej autorem jest Jókai Mór,
bohater powieści historycznej Zoltán jest człowiekiem prawym i szlachetnym...
Oba imiona do dziś są popularne na Węgrzch...
Reputacja:
0
(28-11-2017, 9:58)Sztasek napisał(a): (24-11-2017, 23:31)Figola-999 napisał(a): Co sądzisz np.: o imionach Erzsèbet dla dziewczynki i Zoltán dla chłopca?
Erzsébet - majestatna i mądra, dystyngowana, elegantka z klasą o wielkim sercu,
czasami oziębła i trudnodostępna...
Zoltán - przchodzi mi na myśl powieść pt. "Kárpáthy Zoltán" jej autorem jest Jókai Mór,
bohater powieści historycznej Zoltán jest człowiekiem prawym i szlachetnym...
Oba imiona do dziś są popularne na Węgrzch...
Bardzo lubię te imiona , podoba mi się jeszcze Attila , wspomiana wecześniej Arany i Alma.
Reputacja:
2,573
Alma ... fajne imię, w parze z nim dobrze się prezentuje, ostatnio b.popularne Jonatan ...
|