Liczba postów: 29
Liczba wątków: 0
Dołączył: 13.07.2012
Reputacja:
5
Nie sądzę, aby chodziło tu o rozpuszczanie tabletek ;-)
Otóż taki wymysł techniki niektórzy stosują jako kurację antynowotworową lub też funkcjonuje ta nazwa jako anabolik (sterydy).
Wiem jedno... Nie radzę degustować jako formy rozpuszczonej ;-) (takie tabletki lub kapsułki się połyka, ew. w formie wstrzyknięć)
Ogólnie = sama chemia....
PS.Albo jest coś o czym nie wiem, albo to właśnie to co opisałam w dużym skrócie powyżej.
Liczba postów: 1,767
Liczba wątków: 236
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,039
Trochę zagłębiłem temat i widzę, że internetowa brać węgierska nie ma spójnego zdania.
Generalnie określenie to dotyczy produktu winopodobnego.
Chodzi o podróbę rozprowadzaną poza kontrolowanym handlem chociaż bywa obecna w gastronomii.
Jedna cześć wypowiadających się twierdzi, że produkt powstaje bez jakiegokolwiek udziału winogron - tylko z wody, gliceryny, alkoholu, środków barwiących (wyciągi ze słomy lub kukurydzy - najczęściej podrabiają białe wino), cukru i dodatków smakowych.
Druga szkoła to winopodobny napój powstały z najgorszych gatunków winogrona i w procesie produkcji jego walory poprawiane są odpowiednią chemią. Produkty te najczęściej są nieosiągalne w tradycyjnym handlu - tam najsłabsze wino to wino stołowe.
Tablettás bor najczęściej pakowany jest w butelki typu PET (cena PET'a to 15 Ft, a butelka szklana kosztuje od 50 Ft).
Reasumując nie ma tabletek, które po wymieszaniu z wodą dawałoby wino.
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Dołączył: 28.01.2012
Reputacja:
375
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli np. Koccintosa można już określić mianem tablettás bor.
Liczba postów: 306
Liczba wątków: 16
Dołączył: 29.01.2012
Reputacja:
64
ciekawe jeszcze, skąd się ta nazwa wzięła... podejrzewam, że chodzi o utożsamienie chemii z tabletkami, ale nie mam nic na poparcie tej tezy.
: Ɔ(X)И4M :
Liczba postów: 156
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09.07.2012
Reputacja:
27
Z wikipedii:
"Tablettás" borok: szőlő nélkül, kizárólag a fentebb ismertetett adalékanyagok vegyítésével készült borutánzatok. Elsősorban fehérbor-utánzatokat állítanak így elő. A sárgás színt régebben szalma- vagy kukoricaszár beleáztatásával érték el. Ez utóbbi miatt alakult ki a „Csövidinka” gúnynév a Kövidinka szőlőfajtára utalva.
Na zdrowie!
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 6
Dołączył: 06.02.2012
Reputacja:
13
Mam taką drobną uwagę :-)
Pamiętajcie, tak ogólnie, o ludziach nie znających węgierskiego, a chcących się czegoś dowiedzieć ...
Liczba postów: 156
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09.07.2012
Reputacja:
27
23-07-2012, 13:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2012, 13:45 przez Ranyjulek.)
Wina "tabletkowe": podróbki wina sporządzane bez użycia winogron, wyłacznie poprzez zmieszanie wyżej podanych dodatków. W ten sposób wytwarzane są przede wszystkim podróbki białych win. Żółtawy kolor dawniej uzyskiwano poprzez namaczanie słomy lub łodyg kukurydzy. Z tego powodu powstało ironiczne określenie "Csövidinka" nawiązujące do szczepu winorośli "Kövidinka".