Węgierska nutka na dziś
Formacja muzyczna „Vujicsics”  Flaga węgierska  zespół działajacy na Węgrzech od 50 lat. Pielęgnuje tradycje muzyki ludowej narodowości południowosłowiańskich, przede wszystkim Serbów i Chorwatów. Powstał w Pomáz w 1974 roku.
Założycielem zespołu był Tihamér Vujicsics, kompozytor i badacz muzyki ludowej. 
Vujicsics Együttes - "Sviraj Zlato!"

Jeszcze żyją we mnie emocje po wczorajszym koncercie w "Müpa Budapest" ...
Odpowiedz
Flaga węgierska   2. listopada 2024 ... 
Zmarł Szabolcs Szörényi, piosenkarz, basista, kompozytor, laureat nagrody im.Kossutha, legendarny członek zespołu Illés 
Illés - "Ne gondold" (skomponowano w 1968 r.)

Ne gondold, ó ne, hogy tied a világ … Nie myśl, o nie, że do ciebie świat należy
Nem fog mindig a szerencse könyörögni hozzád … Szczęście nie zawsze będzie błagać ciebie
És ha még most tied a szó … A jeśli teraz masz prawo mówić
Ne hidd, hogy így marad örökre … Nie myśl, że tak pozostanie na zawsze
Ajánlom, tűnjél el a színről sietve … Radzę, znikaj stąd w pośpiechu

Ne hidd azt, ó, ne, hogy letagadhatod … Nie wierz w to, że możesz temu zaprzeczyć
Mások dolgoznak helyetted, míg szerepedet játszod…. Inni pracują za ciebie, gdy ty grasz swoją rolę
Egész más most ez a világ … Całkiem inny jest teraz ten świat
Jobb lesz, ha végre már megérted … Będzie lepiej, gdy w końcu zrozumiesz
Az idő lassan, lassan eljár feletted … Czas wolno, wolno nad tobą upływa…
Odpowiedz
Illés - Oh, Kisleány ... Och, mała dziewczynko"   

Ó, kisleány, te nem vagy kis leány … Och, mała dziewczynko, nie jesteś małą dziewczynką
Gondolom, hogy tudod már miért, igen … Myślę, że już wiesz dlaczego, tak
Ó, kisleány, te nem vagy kis leány … Och, mała dziewczynko, nie jesteś małą dziewczynką
Jól tudod, hogy mit miért teszel velem … Dobrze wiesz, co i dlaczego ze mną robisz 

Ref. Gyere, gyere s felejtsd el, hogy szerettél már mást … Przyjdź, przyjdź i zapomnij, że już kiedyś kochałeś innego
Talán én is elfelejtem a sok-sok csalódást-ó igen … Może i ja zapomnę o wielu, wielu rozczarowaniach, o tak
Gyere, gyere, szoríts meg és legyél nagyon jó … Przyjdź, przyjdź, przytul i bądź bardzo dobrą
Amit nékem te tudsz adni, az ki nem mondható … To, co ty możesz mi dać, o tym się nie mówi

Ó, kisleány, drága kisleány … Och, mała dziewczynko, kochana mała dziewczynko
Úgy látom, hogy megértjük egymást, igen … Widzę, że się rozumiemy, tak
Jól tudod, hogy mit miért teszel velem … Dobrze wiesz, co i dlaczego ze mną robisz
(1969)
Odpowiedz
Flaga węgierska   11 listopada - Szent Márton napja … dziś wieczorem w klubie obfita kolacja.
Tradycyjnie obchodzimy Dzień Świętego Marcina, w tym dniu najlepiej smakuje gęsina zakrapiana młodym winem  Wino
Tompeti és Barátai - "Márton napi libaságok ... Figle na dzień św. Marcina"  Uśmiech
Odpowiedz
Tátrai Tibor & Szűcs Antal Gábor - "Búcsú ... Pożegnanie" 
Odpowiedz
[Obrazek: benko-laszlo-11181605723879706.jpg] 18 listopada 2020 r. zmarł Benkő László, muzyk, kompozytor, członek zespołu Omega...
OMEGA - "Ezüst eső ... Srebrny deszcz'

Sötéten néz le rám az éj, a múltak árnya itt kisért ... Ponuro patrzy na mnie noc,  przeszłości cień prowadził tu
És hull, csak hull reám ezüst eső ... I pada, tylko pada na mnie srebrny deszcz
Lombjuk vesztett rózsafák. Földöntúli pusztaság ... Zagubione bez liści krzaki róż
S csak hull, csak hull reám ezüst eső ...  I pada, tylko pada na mnie srebrny deszcz
Messzi földről jöttem én, átölelt a tiszta fény ... Z dalekiego kraju przybywam, utulony czystym światłem
De elborult az ég és a csillagok tüzét ... Lecz zachmurzyło się niebo, a płomień gwiazd
Elnyelte a köd és a szürkeség ... Pochłonęła mgła i półmrok
Minden oly sötét ... Wszystko jest takie ciemne...
Odpowiedz
"Ezüst eső ... Srebrny deszcz" -  Faragó "Judy" István

István „Judy” Faragó (1944 - 2003) węgierski gitarzysta i kompozytor.
Odpowiedz
Tamás Érdi, pianista, dzisiaj obchodzi 45. urodziny. Wszystkiego najlepszego ...
"Chopin: Nocturne in C-sharp minor, Op. posth." - Tamás Érdi
Odpowiedz
Dziś Andrzejki... dzień obchodzony ku czci Św. Andrzeja Apostoła męczennika.
Za prowadzenie nauk Chrystusowych został skazany na karę śmierci. Według legend, Andrzej Apostoł powiedział, że nie jest godzien być ukrzyżowanym na typowym krzyżu na jakim umarł Chrystus. Ukrzyżowano go na krzyżu w kształcie litery „X”.
Od tego czasu krzyż ten nazywany jest krzyżem Św.Andrzeja.
András köszöntő -  Boróka énekegyüttes

Csillag ragyog hajnal hasad …Gwiazda lśni, wstaje świt
Kelj fel András, hogy lássalak! … Andrzeju, zbudź się! pragnę cię zobaczyć
Neved napja ma eljött … Twoich imienin nadszedł dzień
A te tiszteletedre jött, hogy tiszteljed … Przybył na twoją cześć, by ciebie uczcić

Szent Andrásnak szép hajnala … Piękny świt Świętego Andrzeja
Feljött tündöklő csillaga … Wzeszła jego lśniąca gwiazda
Szent Andrásnak szép hajnala … Piękny świt Świętego Andrzeja
Feljött tündöklő csillaga, hajnal előtt … Wzeszła jego lśniąca gwiazda przed świtem

Ma Szent András napja vagyon … Dziś jest Dzień Świętego Andrzeja
Mindez világ vigadozzon … Cały świat niech się raduje
Buzduljon fel minden nagyvilág … Niech się odrodzi cały wielki świat
Szent András tiszteletire, hogy tisztelje … Na cześć świętego Andrzeja, ku jego czci

Húzd ki hordód csapját … Wyciagnij czopa z beczki
Tiszteld meg a neved napját … Uczcij dzień swoich imienin
Ó Te Szent András … O Święty Andrzeju
Odpowiedz
1.grudnia 2024, pierwsza niedziela adwentu … przypominam sobie moje dziecięce lata, gdy po raz pierwszy dotarło do mnie słowo „adwent”. Nierozumiejąc znaczenia tego słowa pytałem dziadka, ten krótko i zwięźle odpowiedział, jego słowa pamiętam po dziś dzień: „to czas oczekiwania”. Według tradycji i zwyczajów czekaliśmy na Św.Mikołaja i Boże Narodzenie.
Od wielu lat jest inaczej, po Wszystkich Świętych centra towrowe, sklepy, markety przystrojono, bo idą święta. Ma być kolorowo, wesoło, bogato tak, aby zachęcić do zakupów. Świat nie żyje w zacofaniu, świat idzie na przód, wyprzedził nasze tradycje i zwyczaje. Przed nim już tylko ...
Pośród zbiorów twórczości ludowej, w bibliotece muzycznej natknąłem się na przyśpiwekę „Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő”.
Tą pieśń ludową (w oryginale) słyszałem w wykonaniu Czangów mieszkających w Rumunii.
Dziś na mszy śpiewano tą pieśń.
Ciekawostką jest to, że figuruje ona w zbiorze pieśni węgierskich ewangelików, to niemiecka pieśń z XVII w. 
"Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő ... O, przyjdź, o, przyjdź Zbawicielu" ... Imperfectum együttes

Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő
Beteljesült már az idő.
Föltárd az ég zárt ajtaját,
Vár a világ sóhajtva vár. 
Megnyílt az ég harmatozva,
Megváltónkat, hogy lehozza
Ég felhői nyíljatok szét
Hozva Jákob fejedelmét.
Odpowiedz