Bieżące wydarzenia na Węgrzech
Polityka dzieli.Prawicowa najbardziej.
Ojcowie zalozyciele Usa wprowadzili dwukadencyjnosc urzedu prezydenta-byli dalekowzroczni.Tak powinno byc w kazdym kraju.Dluzsze urzedowanie prowadzi do wiekszych naduzyc.I tak to sie konczy;
Tam ludzie Orbana szukają "bezpiecznych przystani" dla majątków
Odpowiedz
(26-04-2026, 23:49)Waldek napisał(a): To miał być żart prawda? Kogo Ty porównujesz? Faceta któremu zorganizowano partię i namawiano na
głosowanie na nich z Magyarem?  Pana z telewizji z maturą z dr nauk prawnych? Ukończenie studiów
nie przeszkadza w życiu. Brak edukacji może boleć.
Ponownie odsyłam do węgierskiej Wikipedii. Odrób tą lekcję.

Zobacz, jaką laurkę w Wikipedii ma Kabel Wałęsa.
Stopniem doktora nikogo dziś nie postraszysz. Mój syn ma stopień doktora inżyniera. Czy to znaczy, że w jego rządzie mógłbym być ministrem do spraw rodziny?

Jeszcze raz napiszę, że Orbana mi nie żal. Oby Magyar nie okazał się gwiazdą jednego sezonu, jak Hołownia, i oby za cztery lata okazało się, że zmiana wyszła na dobre Węgrom i cywilizowanemu światu, a moskwie na gorsze.
Odpowiedz
(28-04-2026, 8:36)eplus napisał(a): Zobacz, jaką laurkę w Wikipedii ma Kabel Wałęsa.(...)

Możesz napisać sprostowanie do redakcji Wikipedii.
Jeśli, według Ciebie tyle z z Wałęsy zasługuje na pamięć to świat uważa inaczej.
Nie miejsce pochówku jest najważniejsze i okoliczność śmierci, a raczej to co w życiu się robiło.
Myślę, że Wałęsie wielu ludzi ma za co dziękować.
Czy będą dziękować facetowi, który wyłudził mieszkanie od schorowanego człowieka, dowoził prostytutki do
hotelu, uczestniczył w kibolskich ustawkach, zapomniał zapłacić za służbowe apartamenty, ...?
Mam nadzieję, że nie.

Gratuluję wykształcenia syna ! Nie zapominaj, że to głównie jego zasługa. Finansowałeś jego edukację? Na pewno Ci podziękował.

Wiem też, że nawet wśród profesorów spotyka się chamów, jeden, nawet wyznaczony przez wodza, "maszynistą" został.

Ale wracając na Węgry to sytuacja łatwa nie jest i nie będzie. Nie ma co liczyć na cuda, a społeczeństwo tego nie rozumie. Plusem Magyara jest to, że ma konstytucyjną większość w parlamencie i całkiem inna rola prezydenta.
Łatwiej będzie pogonić złodziei i odebrać im majątki zgodnie z prawem. Choć np. prezydent Węgier nie myśli na razie na dobrowolnym odejściu z urzędu. Całkowicie to niezrozumiałe, tolerował rozkradanie państwa i nawet raz nie zaprotestował. Słuszne Magyar nazywa go marionetkę Orbána.
Wiktorka chyba zajęty jest spisywaniem majątku schowanego u współpracowników. Nie przewidywał klęski wyborczej. Gdybyś posłuchał wywiadu z ministrem spraw zagranicznych i handlu (donosicielem do Moskwy) to byś się zdziwił. Péter Szijjártó zapytany przez dziennikarza dlaczego kampania w mediach była taka ostra, odpowiedział, że nie wie. Telewizji nie ogląda, polityką w domu się nie zajmuje, nie wie na co poszły ogromne pieniądze z firmy jego żony. Pewnie na życie. Niezręcznie udawał człowieka maksymalnie odklejonego od rzeczywistości. Cała bana żyła w bańce szczęścia!
Syn byłego prezesa Węgierskiego Banku Narodowego dał przykład jak się spieprza do ZEA. Izrael już ich broni swoją żelazną kopułą.
Odpowiedz
Tak a'propos Walesy...kiedys poswiecilem kilkanascie wieczorow i przestudiowalem jego akta na stronach IPN.Sa powszechnie dostepne.I kazdego do tego naklaniam .Warto samemu sobie wyrobic opinie zamiast sluchac tej czy innej gotowej a czesto tendencyjnej narracji.
Wg.mnie te papiery to jednak fikcja tworzona na zamowienie.
Odpowiedz
(28-04-2026, 13:34)Waldek napisał(a): Gratuluję wykształcenia syna ! Nie zapominaj,  że to głównie jego zasługa. Finansowałeś jego edukację? Na pewno Ci podziękował.

Dzięki! To jego wyłączna zasługa. Jajek ani sera profesorom nie dostarczałem.
Pytanie o finanse niedyskretne. Ale to była stacjonarna państwowa uczelnia, nie jakieś Collegium Humanum. Bezpłatna.
Na wręczeniu dyplomów zjadłem darmowy obiadek i fikuśne ciastko. Więcej grzechów nie pamiętam.
Odpowiedz
(28-04-2026, 8:36)eplus napisał(a): Zobacz, jaką laurkę w Wikipedii ma Kabel Wałęsa.
Stopniem doktora nikogo dziś nie postraszysz. Mój syn ma stopień doktora inżyniera. Czy to znaczy, że w jego rządzie mógłbym być ministrem do spraw rodziny?

Jeszcze raz napiszę, że Orbana mi nie żal. Oby Magyar nie okazał się gwiazdą jednego sezonu, jak Hołownia, i oby za cztery lata okazało się, że zmiana wyszła na dobre Węgrom i cywilizowanemu światu, a moskwie na gorsze.

Chciałem tylko teki ministra rodziny w rządzie mojego syna. Minister rodziny to pionek. Co innego minister sprawiedliwości. On ściga, on też trzyma parasol.

[Obrazek: Przechnwanie.png]
Odpowiedz
Całkiem fajne imprezy w BP z okazji nowego rządu
Z ciekawostek wróciła flaga EU na Parlamencie

tapatalk
brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
Odpowiedz
A nie było? Na budynkach samorządowych zazwyczaj wisiały.

Co ciekawe, jak w ubiegłym rok zmieniał się rząd w Pradze, to zapowiedzieli ściągnięcie z parlamentu obcych flag. No i ściągnęli ukraińską, a Izraela zostawili Szeroki uśmiech
Odpowiedz
(11-05-2026, 20:39)Pudelek napisał(a): A nie było?

Na Parlamencie nie
Zniknęła za poprzedniego przewodniczącego Kövéra

tapatalk
brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
Odpowiedz
[Obrazek: Przebwanie.png]
Odpowiedz