07-12-2012, 20:04
Stowarzyszenie Szlaku Wina południowego Balatonu powstało na wiosnę 1999 roku. Staraniem głównych założycieli była ochrona swoistego oblicza tego regionu, dziedzictwa kultury, zachowanie kultury winogron i wina. W wyniku prac Stowarzyszenia utworzono szlak południowego Balatonu 20.08.2000 r., który obecnie obejmuje 11 miast od Kéthely przez Siófok po Kiliti i zarządza 27 stacjami szlaku, które uzyskały certyfikat jakości. Większość stacji na tym szlaku to piwnice, ale są wśród nich restauracje, winoteki, domy garncarzy, hotele oraz gospody wiejskie.
Turyści goszczący w piwnicach na szlaku i kosztujący wina mogą też zwiedzić narodowe zabytki tj. zamek w Somogy, muzeum folwarku na puszcie w Szántód, Búzsák znany ze sztuki ludowej, jak również liczne w okolicy zabytkowe pałace i kościoły. Podróżując kolejką można odkryć przyrodę Nagy-Berek, powędkować w Balatonie, bądź w stawach przeznaczonych do wędkowania. Ci, którzy wolą aktywny wypoczynek mogą się wybrać na wycieczki krótsze lub dłuższe; pieszo, rowerem, a nawet konno. Mogą też podziwiać Balaton poruszając się powozem konnym po pagórkach Somogy. Miłośnicy sportów wodnych mogą pożeglować lub posurfować.
całkowity obszar regionu 10 391ha
według ewidencji gmin winnych 2899 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 21
Podobnie jak w regionie Pannonia również i tu Celtowie i Rzymianie uprawiali winorośl i wyrabiali z niej wino.
Na południe od Balatonu panuje klimat umiarkowany, który w decydujący sposób wpłynął na ukształtowanie się różnorodnych gleb brunatnych na podłożu lessowym. Niewielka ilość winogron była kultywowana na piaskach.
W regionie Balatonboglár w pierwszym rzędzie powszechne są gatunki wina białego. Jest tu też doskonały teren do uprawy winogron czerwonych. Mamy też bogaty wybór win regionalnych. Wina białe o bogatym, soczystym, specyficznym, cierpkim aromacie. Wina czerwone produkowane są w mniejszej ilości, współzawodniczą z białymi o podniesienie jakości.
Charakterystyczne dla tego regionu jest „burgundi” – wino czerwone o owocowym aromacie. W szczególności wina pochodzące z Balatonboglár tj. Kékfrankos, Cabernet sauvignon i Merlot są doskonałej jakości.
<span style="text-decoration: underline">Region u podnóży gór Mecsek</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Naturalne piękno południowego Zadunaja, największe miejskie atrakcjie np. imprezy kulturalne Pécs zachęcają turystów do zwiedzania. Program Festiwalu w Pécs w sposób znaczący pomaga poznać wina tego regionu.
Szlak białego wina Mohács-Bóly z szerokim zakresem usług, z wygodnymi hotelami, nastrojowymi gospodami w piwnicach czeka na gości. W tutejszej kuchni istotną rolę pełnią smaki niemieckie, chorwackie potrawy i dania z ryb złowionych w Dunaju. Rzemiosło ludowe, strażnicy tradycji – grupy stojące na straży tradycji, bogactwo etnograficzne tej okolicy również przyciągają gości.
całkowity obszar regionu 76444 ha
według ewidencji gmin winnych 673 ha
ilość miejscowości należących do regionu 30
Region ten szczyci się przeszłością sięgającą czasów rzymskich. Obecnie znany jest z białego wina produkowanego ze szczepów Cirfandli, Furmint i Olaszrizling.
Należą do niego trzy prowincje, ale pomimo tego jest jednym z najmniejszych regionów winnych Węgier. Klimat rejonu Pécs i Versend jest okołośródziemnomorski, podczas gdy w okolicy Szigetvár leżącego w Zselicség jest już atlantycki.
Gleby i formacje skalne u podnóży Mecsek są nadzwyczaj urozmaicone. W okolicy regionu u podnóży Tokaju osiągnięto kulturę wina położoną najwyżej. Na południowej stronie pasma Mecsek górna granica obszaru winnic sięga 400 m.
Najbardziej rozpowszechnionymi gatunkami są Olaszrizling, Chardonnay, Rizling szilváni, Zöld veltelini, Kiralyleányka, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Tramini i Hárslevelű. W okolicy Pécs osobliwym gatunkiem jest Cirfandli i tradycyjny Furmint. W regionie dominują wina czerwone pełne, łagodne, korzenne, szybko dojrzewające, dobrej jakości. W sprzyjających rocznikach możliwa jest produkcja wina nadzwyczajnej jakości. Liczącą wieki tradycją Pécs jest wyrób szampana.
Turyści goszczący w piwnicach na szlaku i kosztujący wina mogą też zwiedzić narodowe zabytki tj. zamek w Somogy, muzeum folwarku na puszcie w Szántód, Búzsák znany ze sztuki ludowej, jak również liczne w okolicy zabytkowe pałace i kościoły. Podróżując kolejką można odkryć przyrodę Nagy-Berek, powędkować w Balatonie, bądź w stawach przeznaczonych do wędkowania. Ci, którzy wolą aktywny wypoczynek mogą się wybrać na wycieczki krótsze lub dłuższe; pieszo, rowerem, a nawet konno. Mogą też podziwiać Balaton poruszając się powozem konnym po pagórkach Somogy. Miłośnicy sportów wodnych mogą pożeglować lub posurfować.
całkowity obszar regionu 10 391ha
według ewidencji gmin winnych 2899 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 21
Podobnie jak w regionie Pannonia również i tu Celtowie i Rzymianie uprawiali winorośl i wyrabiali z niej wino.
Na południe od Balatonu panuje klimat umiarkowany, który w decydujący sposób wpłynął na ukształtowanie się różnorodnych gleb brunatnych na podłożu lessowym. Niewielka ilość winogron była kultywowana na piaskach.
W regionie Balatonboglár w pierwszym rzędzie powszechne są gatunki wina białego. Jest tu też doskonały teren do uprawy winogron czerwonych. Mamy też bogaty wybór win regionalnych. Wina białe o bogatym, soczystym, specyficznym, cierpkim aromacie. Wina czerwone produkowane są w mniejszej ilości, współzawodniczą z białymi o podniesienie jakości.
Charakterystyczne dla tego regionu jest „burgundi” – wino czerwone o owocowym aromacie. W szczególności wina pochodzące z Balatonboglár tj. Kékfrankos, Cabernet sauvignon i Merlot są doskonałej jakości.
<span style="text-decoration: underline">Region u podnóży gór Mecsek</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Naturalne piękno południowego Zadunaja, największe miejskie atrakcjie np. imprezy kulturalne Pécs zachęcają turystów do zwiedzania. Program Festiwalu w Pécs w sposób znaczący pomaga poznać wina tego regionu.
Szlak białego wina Mohács-Bóly z szerokim zakresem usług, z wygodnymi hotelami, nastrojowymi gospodami w piwnicach czeka na gości. W tutejszej kuchni istotną rolę pełnią smaki niemieckie, chorwackie potrawy i dania z ryb złowionych w Dunaju. Rzemiosło ludowe, strażnicy tradycji – grupy stojące na straży tradycji, bogactwo etnograficzne tej okolicy również przyciągają gości.
całkowity obszar regionu 76444 ha
według ewidencji gmin winnych 673 ha
ilość miejscowości należących do regionu 30
Region ten szczyci się przeszłością sięgającą czasów rzymskich. Obecnie znany jest z białego wina produkowanego ze szczepów Cirfandli, Furmint i Olaszrizling.
Należą do niego trzy prowincje, ale pomimo tego jest jednym z najmniejszych regionów winnych Węgier. Klimat rejonu Pécs i Versend jest okołośródziemnomorski, podczas gdy w okolicy Szigetvár leżącego w Zselicség jest już atlantycki.
Gleby i formacje skalne u podnóży Mecsek są nadzwyczaj urozmaicone. W okolicy regionu u podnóży Tokaju osiągnięto kulturę wina położoną najwyżej. Na południowej stronie pasma Mecsek górna granica obszaru winnic sięga 400 m.
Najbardziej rozpowszechnionymi gatunkami są Olaszrizling, Chardonnay, Rizling szilváni, Zöld veltelini, Kiralyleányka, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Tramini i Hárslevelű. W okolicy Pécs osobliwym gatunkiem jest Cirfandli i tradycyjny Furmint. W regionie dominują wina czerwone pełne, łagodne, korzenne, szybko dojrzewające, dobrej jakości. W sprzyjających rocznikach możliwa jest produkcja wina nadzwyczajnej jakości. Liczącą wieki tradycją Pécs jest wyrób szampana.