16-07-2013, 21:41
16-07-2013, 21:47
Ja zjadłem tylko kilkanaście batoników, bo tylko raz byłem na Węgrzech (majówka) i już się od nich uzależniłem A teraz na głodzie jestem ;(
16-07-2013, 22:15
Zawsze przyworzę przepyszną papryczę i ogóreczki kiszone nadziewane równie przepyszną, kiszoną kapustką POLECAM!!!
Papryczka wprawdzie ostra, ale z kiszoną kapustką stanowi wspaniałą przekąskę do wódeczki ......oj, wspominam wtedy smaki i uroki madziarskiego urplou
Papryczka wprawdzie ostra, ale z kiszoną kapustką stanowi wspaniałą przekąskę do wódeczki ......oj, wspominam wtedy smaki i uroki madziarskiego urplou
17-07-2013, 20:22
Będąc na Węgrzech zauważyłem, że wszędzie sprzedawane jest pieczywo pszenne które w dotyku przypomina watę natomiast ciężko trafić na pieczywo ciemne. Jak po węgiersku nazywa się pieczywo ciemne typy graham lub z mąki żytniej lub mieszanej ?
17-07-2013, 20:41
Cytat:Jak po węgiersku nazywa się pieczywo ciemne typy graham lub z mąki żytniej lub mieszanej ?barna kenyér, félbarna kenyér, rozskenyér
17-07-2013, 20:51
A ten pszenny to feher kenyer - biały. (tak?). Mi odpowiada.
17-07-2013, 21:34
(17-07-2013, 20:22)gryfus napisał(a): [ -> ]Będąc na Węgrzech zauważyłem, że wszędzie sprzedawane jest pieczywo pszenne które w dotyku przypomina watę natomiast ciężko trafić na pieczywo ciemne. Jak po węgiersku nazywa się pieczywo ciemne typy graham lub z mąki żytniej lub mieszanej ?
Najbardziej popularnym pieczywem jest pieczywo pszenne.
Fehér kenyér chleb biały produkowany jest wyłącznie z mąki pszennej, która stanowi 80% wagi chleba - pozostałe części to dodatki.
Obok klasycznego chleba białego może być też chleb biały z dodatkiem płatków ziemniaczanych (tzw. krumplis kenyér), lub kukurydzy (kukoricás kenyér). Chleb "ziemniaczany" jak i "kukurydziany" ma przedłużona trwałość pierwszy do 48 godzin drugi do 72 godzin.
Innym rodzajem chleba jest chleb półbrązowy (félbarna kenyér). Powstanie tego chleba związane jest z próbą zmiany nawyków żywieniowych bratanków. Strasznie trudno było ich namówić na spożywanie chleba żytniego stąd ten wynalazek. Chleb półbrązowy zawiera 85% mąki "półbiałej" pszennej i 15 % jasnej mąki żytniej.
Chleb "żytniawy" (rozsos kenyér) zawiera 15% mąki żytniej.
Chleb żytni (rozskenyér) - to chleb, który zawiera ponad 40% mąki żytniej. Według receptur węgierskich chleb żytni może występować w wielu odmianach i kolorach. Ciemny kolor pieczywa nie gwarantuje, że zawiera ono dużo mąki żytniej. Ciasto na chleb mogło być barwione słodem. Jednak ten fakt powinien być zaznaczony na opakowaniu.
Jest jeszcze chleb z mąki z pełnego przemiału (magas/teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyér) i chleb typu Graham (graham kenyér). Oba chleby produkowane są z razowej mąki pszennej różniącej się grubością przemiału.
17-07-2013, 22:28
Najlepsza jest klasyka,Węgrzy nie są zbyt mocni w pieczywie innego rodzaju. Feher kenyer znakomicie smakuje ze smalcem z mangalicy,kaczym lub gęsim.Do tego cebula pokrojona w piórka i paski papryki,do popicia proponuję kiralyleanyk'ę lub leanyk'ę,wytrawne harslevelu.Chleb z Węgier zawsze jest na liście moich zakupów kiedy wracam do Polski.Z innych przysmaków,niestety można spozyć je tylko na miejscu to langos,najlepszy jest z pastą czosnkową,gęstą śmietaną i potartym serem typu trapistów(Węgrzy potrafią wytwarzać wspaniałe sery),a drugi to kurtos posypany mielonymi orzechami laskowymi.
18-07-2013, 12:31
piwo smakowe Borsodi/Soproni, kiszonki z ogórków, papryki, kapusty, śliwek, wino Muskotaly i Merlot,
27-07-2013, 20:53
Właśnie jestem w Hajduboszormeny, byłem w Tesco. Chciałem kupić te papryczki nadziewane kapustą kiszoną, ale nie wiem jak ona wygląda, na jakim dziale ją szukać. Mógłby ktoś podpowiedzieć albo najlepiej wrzucić zdjęcie jak ona wygląda?